Spring naar de content

Wordt Triggerfinger rijk van hit?

De mannen van de Belgische band Triggerfinger scoren momenteel hun grootste hit met hun versie van I Follow Rivers, origineel van de Zweedse Lykke Li. Het nummer werd ingespeeld als onderdeel van de ochtendshow van Giel Beelen op 3FM, waarin bandjes een nummer uit de charts coveren. Door de vele positieve reacties op deze versie is hij ook op single uitgebracht en niet zonder succes: het nummer staat momenteel op plaats 2 in de Top 40 van Radio538 en op plaats 1 in de Mega Top 50 van 3FM – in beide gevallen staat het origineel van Lykke Li op plaats 3. Al dan niet met dank aan de gratis reclamezendtijd die Giel Beelen bij DWDD pakte.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Edwin van Sas

Maar hoe zit dat eigenlijk als je een nummer uit de top-40 ‘jat’ en ermee aan de haal gaat? Wie wordt daar rijk van? Triggerfinger of Lykke Li?

Igor List van Buma/Stemra legt uit dat er twee smaken zijn bij het coveren van een nummer: de 1-op-1 cover en de eigen versie cover. Bij de 1-op-1 blijven alle auteursrechten bij de originele maker. Als je er een eigen versie van maakt moet je vooraf toestemming vragen of je een nummer mag bewerken en hiervoor autorisatie aanvragen. In dat geval kun je wel een aandeel in de copyrights krijgen.

Goud
In de versie van Triggerfinger is sprake van een 1-op-1 cover, leert navraag bij Peter Verstraelen, de manager van de groep. “Maar rijk worden ze er sowieso niet van.” De plaat is nu goud en dat betekent dat er 10.000 exemplaren van zijn verkocht. “Bij iTunes betaal je 99 cent voor een nummer, daarvan gaat 30% naar Apple, gaat een deel naar de platenmaatschappij, enzovoorts. Daar blijft hooguit een paar duizend euro van over”.

Auteursrechten
Maar hoe zit het dan met die auteursrechten? “Dat verschilt. Als een radiostation de versie van Triggerfinger uitzendt worden de royalties ervan afgedragen aan de rechthebbende maker, bij een download in iTunes zijn de auteursrechten 6% van de prijs,” aldus List.

Conclusie: Rijk word je niet sowieso niet (meer) van de verkoop een singeltje, los van de vraag of het een cover is. Lykke Li krijgt 6% van de verkoopprijs, maar ieder bandlid van Triggerfinger krijgt ongeveer hetzelfde.

<iframe width=”470″ height=”285″ src=”http://www.youtube.com/embed/vZYbEL06lEU” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

<iframe width=”470″ height=”285″ src=”http://www.youtube.com/embed/fzWQV5OiQQQ” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>