Spring naar de content

Muizen in Tweede Kamer vooralsnog aan de winnende hand

De democratie kent vele bedreigingen. Het muisje maakt daar dus onderdeel van uit. De Nationale Vergaderzaal lijkt aan de verliezende hand. Het laatste wapen tegen de knaagdieren: tupperware.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Zo’n tien jaar geleden, uw verslaggever was nog een verslaggevertje in Den Haag. Moeder was op bezoek en na een diner aan het Plein uitte zij de wens de Tweede Kamer te zien. Zulks geschiedde, een vriendelijke beveiliger ontstak – ver na middernacht – de lichten in het parlement. De lampen floepten aan, het eerste wat wij zagen was een tiental muizen dat schielijk een veilig heenkomen zocht in de krochten van de Nationale Vergaderzaal.  “Mooie bende hier,” zei mère.

Ware woorden, tien jaar later is deze of gene stafdienst nog steeds bezig het probleem op te lossen. Oud-CDA Kamerlid Jan Schinkelshoek pleitte in 2007 voor het inhuren van een ‘Kamerkat’. Het voorstel haalde het niet omdat Kamervoorzitter Gerdi Verbeet (PvdA) allergisch is voor de dieren. Inmiddels zijn electronische vallen gezet. Electronisch omdat ze een signaal afgeven wanneer een muis besloten heeft De Stap te wagen.

Deze vallen blijken niet voldoende tegen het ongedierte. Sterker, wij vragen ons af of het pleit beslecht kan worden in het voordeel van de parlementariër. Kijk wat CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt twittert: Tupperware! Ook al heet dat tegenwoordig een Curver.

Misschien is het beter om er in te berusten: wellicht is De Muis gewoonweg sterker dan De Mens. Een sardonische lach klinkt uit de burelen van de Partij voor de Dieren.