Spring naar de content

De Drone: gevaarlijk speeltje?

De drone is het nieuwste speeltje op het gebied van techniek. Met dit onbemande luchtvaartuig kunt u geweldige video’s maken van protestdemonstraties, of een kunstwerk maken van uw fietstocht over de kasseien. Het thuismodel bestuurt u gewoon met uw iPhone of iPad.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Edwin van Sas

De Drone vindt zijn toepassing tot nu toe voornamelijk in het leger, de VS zetten gebruiken ze veelvuldig in Afghanistan. De ‘piloot’ van de Drone zit gewoon in de VS en zet na zijn missie de aardappels op het vuur. Deze combinatie van familyman en het uitvoeren van een gevechtsmissie in een ver land maakte de HUMAN al eens tot onderwerp in een aflevering van de dramaserie Duivelse Dilemma’s.

Momenteel is defensie bezig met het aanbestedingstraject van drones. Die moeten natuurlijk van Amerikaanse makelij zijn, want met Amerikaanse vliegtuigfabrikanten hebben wij al jaren zeer goede betrekkingen. Na de ogenschijnlijke voortrekkerij bij de JSF lijkt een soortgelijk scenario zich ook nu te ontvouwen bij de aanschaf van drones, zo meldde KRO Reporter. Kamervragen zijn al gesteld.

Gevaarlijk
Naast de ethische kwesties met betrekking tot het ‘vergamen’ van oorlog door het gebruik van drones, brengen ook de thuismodellen ethische vragen. De beroemde politicoloog/socioloog/filosoof Francis Fukuyama – hij maakte zelf een drone – waarschuwt voor het gevaar ervan op het gebied van privacy. De technische ontwikkelingen gaan zo snel dat ze er binnenkort ter grootte van een vlieg beschikbaar zullen komen. Daarnaast waarschuwt Fukuyama voor het gemak waarmee ook de thuismodellen tot massavernietigingswapens kunnen worden omgebouwd.

James Bond-gevoel
Voor een paar honderd euro heeft u al een drone in huis, waarmee u eindelijk die zonnende buurvrouw eens goed kunt bekijken. Want los van het gevaar overheerst op dit moment toch vooral nog het James Bond-gevoel bij deze gadget.