Spring naar de content

GGD-rapport: ‘Hulp in Alphen aan den Rijn schiet tekort’

Een deel van de getuigen en nabestaanden van het schietincident in Alphen aan den Rijn vindt dat zij niet de behandeling of hulp krijgt waar het behoefte aan heeft. Dat staat in de samenvatting van het rapport van de GGD Hollands Midden dat morgen gepresenteerd wordt. HP/De Tijd wist de hand te leggen op deze samenvatting.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

De gemeente Alphen aan den Rijn vroeg de GGD een onderzoek uit te voeren onder de getroffenen en betrokkenen van het schietincident. Daaruit blijkt dat het met een kwart van de getuigen, naasten en een enkele hulpverlener – 37 in totaal – ‘minder goed’ gaat. Ze kampen met ‘sterkere vermijdings- en herbelevingsgevoelens’, slaapproblemen en gezondheidsklachten. Ook hebben ze een hoger risico op angst- en/of depressieklachten. Eenderde van deze groep zegt dat zij niet de behandeling of hulp krijgt waar ze behoefte aan heeft.

Uit het rapport blijkt dat de gemeente eind juni (!) met de GGD, politie en andere ‘zorgpartijen’ om de tafel gaat zitten om de problemen te bespreken. PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch had eind vorige maand al aanwijzingen dat het niet goed ging met de nazorg van de slachtoffers, de GGD zegt het nu ook.

Op zaterdag 9 april 2011 trok Tristan van der Vlies een spoor van dood en verderf in het winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn. Hierbij vielen zes dodelijke slachtoffers en zestien gewonden, waarvan vier ernstig. De schutter pleegde zelfmoord.

De gehele samenvatting van het rapport [[download file=”2012-04/hp-de-tijd-alphen.pdf” icon=”” text=”leest u hier” title=”” ]] (PDF).

Onderwerpen