Spring naar de content

Van den Nieuwenhuijzen betrokken bij Nederlandse tank-deal

Joep van den Nieuwenhuijzen bemiddelt bij de verkoop van Nederlandse Leopard-tanks. Niet voor de Nederlandse overheid, wel voor de kopende partij. Dat schiet de SP in het verkeerde keelgat. De ondernemer vertelde dat in het kader van het programma Het snelle geld van de VPRO.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

SP-Kamerlid Jasper van Dijk wil opheldering van minister van Defensie Hans Hillen (CDA) over de uitzending van het programma van Jort Kelder. Hij wil weten of Van den Nieuwenhuijzen inderdaad betrokken is bij onderhandelingen over de verkoop van het Nederlandse wapenarsenaal. De SP’er wil weten of Hillen het aanvaardbaar vindt dat ‘een wapenhandelaar zoals de heer van Nieuwenhuyzen een sleutelrol speelt bij de verkoop van Nederlandse wapens’.

Een deel van de Tweede Kamer wil niet dat de Nederlands tanks aan Indonesië worden verkocht. De Indonesische legerstaf zegt echter nog steeds interesse te hebben in Nederlandse wapens. Mocht Nederland blijven dwarsliggen, dan zal Indonesië de tanks in Duitsland kopen. Twee dagen geleden werd bekend dat Indonesië 37 lichtere tanks van Russische makelij aanschaft.

In een reactie op 925 zegt Van den Nieuwenhuijzen dat hij niet de Indonsiërs vertegenwoordigt. Hij is met drie andere Aziatische landen bezig. Landen ‘waar geen mensenrechtenschendingen zijn en waar Nederland al jaren aan levert‘.

Onderwerpen