Spring naar de content

Wat doen we met Hero?

“Eén ding is wel duidelijk. Er wordt gevochten om Hero Brinkman daar in Den Haag,” zei Fons de Poel gisteren grappend in Brandpunt. Wat zijn de opties voor Brinkman?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

De val van het Kabinet is pijnlijk voor Brinkman. Weg is het uitzicht op een belangrijke rol als medegedoger van het gedoogvehikel. Brinkman zal aan de bak moeten. Want hij heeft hoe dan ook zijn zinnen op een blauwe zetel gezet, zei hij gisteren ook bij Brandpunt: “Ik heb aangegeven dat ik doorga in de politiek. Ik wil zeker meedoen aan de verkiezingen en ik kan u ook zeggen dat ik ga meedoen aan de verkiezingen.” Maar hoe?

OPTIE 1. Brinkman begint voor zichzelf
Een politieke partij oprichten is een flinke kluif. Brinkman moet zich dan inschrijven bij de negentien kieskringen in het land en kandidatenlijsten aanleveren. Wat is Brinkmans eigen politieke waarde? Niet veel, hij kwam in 2010 op eigen kracht terug in de Tweede Kamer met 18.865 voorkeursstemmen. Ervan uitgaande dat Brinkman zich op rechts zal manifesteren tijdens de verkiezingscampagne komt het er op neer dat hij het moet opnemen tegen Geert Wilders en Mark Rutte. Voorwaar, dat zijn tegenstanders van formaat.

OPTIE 2. Brinkman sluit zich aan bij een bestaande politieke partij
Dan komt natuurlijk al gauw de VVD in beeld. Het is de vraag of de liberalen op troublemaker Brinkman zitten te wachten. Hij is al eerder zijn eigen winkel begonnen, dat maakt je niet al te betrouwbaar. Pluspunt voor Brinkman: hij heeft een law and order-profiel. En dat doet het altijd goed bij de VVD. Maar daar is dan ook alles mee gezegd. Of wacht, er is een partij die op zoek is naar een lijsttrekker: 50PLUS van Jan Nagel.

Nagel wil er niet te veel over kwijt tegenover HP/De Tijd. “Ik heb geen enkel contact met Hero Brinkman. Dit weekeinde hebben we besloten mee te doen aan de Tweede Kamerverkiezingen en alle draaiboeken liggen klaar. Een lijstrekker zal voortkomen uit de leden van 50PLUS.” De senator wil vooraf geen namen noemen: “Dat loopt meestal slecht af. U zult moeten wachten.” Tekenen we overigens bij aan dat Brinkman pas in 2014 50 jaar oud wordt.

OPTIE 3. Brinkman wordt weer agent
Hero is nog steeds met ‘politiek verlof’ bij het Amsterdamse politiekorps. Het is dus mogelijk om in West terug te keren als de Rambo van de Bellamybuurt. Ook breekt hij dan niet zijn belofte politiek actief te blijven. Voorlopig is Brinkman nog steeds Statenlid in de provincie Noord-Holland.