Spring naar de content

Jolande, waar ben je mee bezig!

Als enige linkse partij schaarde GroenLinks zich achter een bezuinigingspakket voor 2013. Jolande Sap neemt daarmee een levensgroot risico.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Roelof Bouwman

Maar weinig politieke partijen hadden de afgelopen twintig jaar zoveel potentiële groeikansen als GroenLinks. Want ga maar na: vanaf de jaren negentig kreeg de grootste concurrent in het linkse kamp, de Partij van de Arbeid, klap na klap – zo’n twintig Kamerzetels gingen gaandeweg verloren.

Vervolgens kwam, onder meer dankzij de buitengewoon succesvolle documentairefilm An Inconvenient Truth, het key issue van GroenLinks, het milieu, weer nadrukkelijk op de politieke agenda. Zonder dat de partij er een vinger voor hoefde uit te steken – wat een luxe.

SP en PvdD
Wist GroenLinks van die kansen te profiteren? Nee. Teleurgestelde PvdA’ers bleken hun heil liever bij de SP te zoeken, de gegroeide bezorgdheid over het milieu leverde evenmin substantiële kiezerswinst op en sinds 2006 wordt het toch behoorlijk diervriendelijke GroenLinks ook nog eens op eigen erf beconcurreerd door Marianne Thieme en haar Partij voor de Dieren.
Tekenend voor de misère bij GroenLinks was de carrière van Femke Halsema. Acht jaar stond ze bij de partij aan het roer, om pas in 2010, bij haar derde en laatste optreden als lijsttrekker, de score van haar voorganger Paul Rosenmöller te evenaren: tien zetels.

Kunduz
Halsema werd opgevolgd door Jolande Sap, die GroenLinks in 2011 als enige linkse partij liet instemmen met de Nederlandse politietrainingsmissie in Kunduz. Gevolg: een vrije val in de peilingen. Meer dan vijf zetels heeft Maurice de Hond tegenwoordig niet meer voor GroenLinks in petto. Sap leidt zodoende de (virtueel) achtste partij van het land.

Donderdag liet Sap haar zwaar aangeslagen partij opnieuw een Alleingang maken: als enige linkse partij schaarde GroenLinks zich achter een bezuinigingspakket voor 2013, bedoeld om het tekort op de begroting op drie procent te brengen. Veel kiezers zullen haar daar dankbaar voor zijn.

Réchtse kiezers vooral, die in september echt niet de VVD of het CDA in de steek zullen laten voor GroenLinks. En de linkse kiezers? Die zullen het maar een raar plaatje vinden, dat Sap nu het demissionaire kabinet-Rutte uit de brand helpt en breed lachend op de foto gaat met Stef Blok en Sybrand van Haersma Buma.

Het wachten is op de volgende peiling van Maurice de Hond. Als Sap nóg meer terrein verliest, zal bij GroenLinks de roep gaan klinken om een andere koers én om een andere lijsttrekker.