Spring naar de content

‘Via een handdruk van Bill Gates maak ik een sprong naar een aidspatiënt op een Afrikaanse savanne’

NRC-Next checkte onlangs de mare dat je via zes handdrukken met iedereen in de wereld in contact zou kunnen komen. Je hebt ooit de hand gedrukt van A, die de hand heeft gedrukt van B, et cetera. Niet waar, die mare, denkt de krant.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Matt Dings

Maakt niet uit, het levert me in elk geval een kleine fantasie over de tweede handdruk op. Ik heb ooit de hand gedrukt van – ik weet het, hoogmoed komt voor de val – koningin Beatrix en Bill Gates, maar ook van allerlei hoeren, boeven en fantasten. Wie zou ik dus via dit rijtje allemaal wel niet de vijf kunnen geven? De koningin heeft tal van staatsbezoeken afgelegd, premières bijgewoond en partijtjes van andere koningshuizen bijgewoond, dus daar is de keus royaal. Ik ben via haar maar één handdruk verwijderd van bijvoorbeeld Bill Clinton.

Bill Gates heeft waarschijnlijk alle groten der aarde wel eens de hand gedrukt. Maar als weldoener in het groot heeft hij ook talloze sloebers opgezocht en begroet. Het is een mooie gedachte dat ik via Gates een sprong maak naar een aidspatiënt op een Afrikaanse savanne.

Prostituees geven meestal geen hand, maar werken er wel mee, wat in dit bestek rare vergezichten oplevert. De hand die ik van een crimineel kreeg, deed eerder een greep uit een kas. En de fantasten namen elkaar bij de hand en dansten tot aan het ochtendgloren over pleinen van de revolutie.

Maar het mooiste van deze kleine fantasie is dat de vervolghanddruk ook omgedraaid werkt. De straatmadelieven reiken via mij tot de majesteit. De dief vindt een multimiljardair. De boef ontmoet de fantast. Adel, rijkdom, lust, hebzucht en verbeelding: een zeldzaam amalgaam en allemaal dichterbij dan het lijkt.

Onderwerpen