Spring naar de content

Opgewarmde prak: Fortuyn wilde Wiegel als premier

Nieuwsuur bracht het gisterenavond als groot nieuws: Pim Fortuyn wilde Hans Wiegel als premier wanneer hij de grootste zou worden. Of warmde de actualiteitenrubriek oud nieuws op?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Wiegel – na enkele verhuizingen inmiddels het Orakel uit Joure – heeft het verhaal vaker verteld. In april dit jaar nog in het tijdschrift Maarten. Sterker nog, hij vertelde het ook aan HP/De Tijd, in de zomer van 2011 om precies te zijn. Maar Wiegel was al eerder.

In april 2005 had uw verslaggever een interview met Hans Wiegel voor dagblad Metro. Wiegel zegt in dat gesprek: “Pim maakte zich zorgen over de grote groep onervaren Kamerleden die na de verkiezingen op de blauwe stoeltjes zouden plaatsnamen. Daarom wilde hij uiteindelijk als fractievoorzitter de Kamer in. ‘Dan moet jij maar premier worden’ zei hij toen tegen mij. Dat vond ik niet zo’n raar idee, natuurlijk.”

De conclusie is dat Nieuwsuur – en Hans Wiegel – een prakje heeft opgewarmd. Belangrijker: Fortuyn zei bij leven al dat hij Wiegel als premier zag. Om precies te zijn op donderdag 14 maart 2002. De dag dat Fortuyn zijn boek De puinhopen van acht jaar Paars presenteert in Nieuwspoort en werd getrakteerd op een taart van de links-radicale beweging. Gevraagd wie hij als premier wil in een mogelijke LPF, VVD, CDA-coalitie, antwoordt Fortuyn: “Hans Wiegel. De formatie kan in een halve middag klaar zijn.” Inderdaad, dat is inmiddels meer dan tien jaar geleden.