Spring naar de content

Tofik de Tijdbom; Jolande Sap is lijsttrekkerschap niet zeker

Het begon weken terug met geruchten, gisterenavond volgde een uitzending van Pownews en vervolgens ging Tofik Dibi twitteren. Het leiderschap van Jolande Sap is in het geding, zoveel is duidelijk. Paniek bij GroenLinks gisterenavond. Om 21.06 uur gooide de gesel van het Binnenhof – Pownews’ Rutger Castricum er een tweet uit – “Spannende ontwikkeling in de strijd om het lijsttrekkerschap bij GroenLinks.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

De geruchten – verhalen zo u wilt, het ‘zoemde’ – gingen al langer rond. Er heerst onvrede binnen de GroenLinks-fractie over het optreden van Jolande Sap. Het verschil met de ietwat meer liberale Femke Halsema zou te groot zijn, Tofik Dibi voelde zich niet langer senang. Jesse Klaver zou van plan zijn geweest het leiderschap van Sap ter discussie te stellen. Er zou een bondje gesloten zijn met Tofik Dibi; Klaver de voorzet, Dibi die vervolgens de bal in het doel zou trappen. Een paleisrevolutie!

Het liep anders. Het gedoogvehikel viel, Sap sloot vervolgens het Kunduz-Akkoord. Haar leiderschap was niet langer im frage. Toevallig genoeg werd kort daarna Jesse Klaver campagneleider. Toch bleef er iets broeien bij Tofik Dibi.

Na die tweet van Castricum sloeg HP/De Tijd – wéér – aan het bellen. Anderhalf uur voor uitzending tenslotte. We spraken de halve fractie; niemand wist wat. Femke Halsema zelfs geprobeerd (Dibi was haar protegé tenslotte), ze zei hetzelfde. Alleen fractievoorlichter Anita de Horde nam niet op. En het lijdend voorwerp, Tofik Dibi, hulde zich eveneens in stilzwijgen.

“Wacht nog twee dagen en je krijgt een quote van Tofik,” schijnt De Horde desondanks tegen Pownews gezegd te hebben gisterenavond. Dan weet u hoe de klepel erbij hangt, nietwaar? Ook het antwoord van Jaap de Bruijn – ‘Hoofd afdeling Partij & Netwerk’ – in het televisie-item (vanaf 00.59) was veelzeggend. “Ja, er zijn vast meer kandidaten dan Tofik Dibi.” Natuurlijk, u kunt nu roepen: “schan-da-li-ge overval techniek van Castricum.” Volgens De Bruin heeft Dibi zich desondanks ‘ergens tussen vorige week donderdag en gisteravond’ gekandideerd. maar gekandideerd waar voor precies liet hij in het midden.

Is dat voldoende bevestiging voor die roddels en geruchten? Voor de koninklijke NOS wel, niet voor HP/De Tijd. Maar toen gooide Tofik Dibi ná de uitzending er nog twee tweets uit:

En daar zit het venijn. Inderdaad, geen bevestiging noch ontkenning. Die bevestiging hadden we ook niet verwacht, maar de ontbrekende ontkenning is een teken aan de wand. Met die twee tweets legde Tofik Dibi een tijdbom onder het leiderschap van Jolande Sap. Wordt vervolgd: de kandidatenlijst wordt bekend op donderdag 31 mei, tot het congres op zaterdag 30 juni volgt de ‘interne campagne’. Volgens sommigen gedroomd lijsttrekker Kathalijne Buitenweg doet niet mee, de weg ligt dus open voor mogelijk troonpretendent Dibi. Jolande Sap is haar lijsttrekkerschap niet meer zeker.