Spring naar de content

Wat is dat toch met grijzende mannen?

Weinigen kennen hem, de nieuwe Zomergastenpresentator Jan Leyers. Maakt niet uit: hij is een lekker ding. Want mooi grijs.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Mark Traa

Natuurlijk was Jan Leyers in de uren na zijn onthulling in De Wereld Draait Door een trending topic op Twitter. En daar bleken talloze vrouwen virtueel in katzwijm te zijn gevallen voor de charmante Belg met de twinkelende ogen en, dát vooral, een mooie grijze haardos. We citeren:
@SchreuderManon: ‘Wauw wat een stuk zeg! Mooie vent!’
@Syson58: ‘Lekkere man: Jan Leyers, 54, grijs, ziet er top uit.’
@mcrynja: ‘Een charmante presentator met zoetgevooisde stem en ook nog gedistingeerd grijs, heb nu al zin in Zomergasten.’
@RenZzke: ‘Nieuwe presentator Zomergasten is mooi grijs. Staat ‘m charmant.’
@RosellaBok: ‘Wat is dat toch met knappe Belgen met grijs haar?’

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Ja, wat is dat toch met grijzende mannen? Zelf zijn ze er doorgaans duidelijk over: de meesten willen het liefst af van hun zilveren dakbedekking. Grijs maakt oud en oud maakt minder aantrekkelijk – zo is althans de gedachte. Daar zien we een evolutionaire achtergrond: mensen (en andere organismen) willen zich nu eenmaal zo lang mogelijk viriel tonen aan hun soortgenoten. Fysiek verval is moeilijk te accepteren, en grijze haren zijn daarvan zeer zichtbare tekenen. Althans, zo denken veel mannen. Met als gevolg dat ze hun haar gaan verven. Een reusachtige haarverfindustrie, die grijs haar bijna in de pathologische hoek trekt, wil ze daarbij uiteraard graag helpen.

Haarverf: niet doen
Maar dat wil nog wel eens verkeerd uitpakken. Want voor vrouwen is het vrijwel altijd zichtbaar wanneer mannen hun haar hebben geverfd. Op dat moment is het veronderstelde verjongende effect van haarverf in één klap teniet gedaan: een ontmaskerde geverfde man wordt bespot om zijn ijdelheid en om het knullige mislukken van zijn amechtige poging de natuur te weerstaan. Een blik op Silvio Berlusconi, George Baker of Peter Jan Rens volstaat.
Hun ijdelheid is misplaatst, althans vanuit de doelgroep (vrouwen) geredeneerd. Die vinden grijs namelijk helemaal niet afstotend, zo leert diepgravend onderzoek. Neem een George Clooney, een Richard Gere of een Wouter Bos: die zijn toch maar mooi grijs opgedroogd. Uit zuiver evolutionair oogpunt is de aantrekkelijkheid van grijzende mannen ook wel te verklaren: ze ogen relatief volwassen, ervaren en stabiel. Dat is het type partner dat je als vrouw graag wilt om je nageslacht veilig te stellen. Vanuit mannelijk perspectief beschouwd ogen grijzende vrouwen gewoon, tja, oud. En oud is minder aantrekkelijk dan jong. Zo simpel is het – voor mannen dan. En dus is haren verven voor vrouwen alom geaccepteerd en moeten mannen inzien dat ze in hun eigen belang gewoon het beste van de haarverf kunnen afblijven.

 

Onderwerpen