Spring naar de content

NOS wijst ‘Kunduz-akkoord’ af

MET UPDATE – Stukje framing naar de mensen toe: de NOS noemt het Kunduz-akkoord vanaf nu het ‘Vijfpartijenakkoord’. De gelegenheidscoalitie van VVD, CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks die voor 2013 tot een sluitende begroting wil komen wordt vanaf nu als de ‘Vijfpartijencoalitie’ aangeduid.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Dat meldt Haags NOS-verslaggever Xander van der Wulp vanmiddag. Demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) deed gisteren de suggestie Lenteakkoord aan de hand. Volgens Van der Wulp is die suggestie echter ‘te vrolijk‘. De nieuwe benaming kwam tot stand na een ‘vrij lange maildiscussie (-) tussen hoofdredactie, taalcommissie en Haagse redactie’.

Eén en ander heeft natuurlijk te maken met het begrip framing. De vijf partijen vermijden het liefst elke verwijzing naar Kunduz. D66-leider Alexander Pechtold bedacht daarom de naam ‘Wandelgangenakkoord’. Wat leidt tot grappige situaties. Wat te denken van deze kop uit NRC Handelsblad eergisteren: ‘Wandelgangenakkoord’ van Kunduz-coalitie verre van rond.

Nu ja, SP-Kamerlid Farshad Bashir legt de vinger op de zere plek:

De hoofdredactie van HP/De Tijd buigt zich vooralsnog over een eenduidige benaming van het VVD-CDA-D66-ChristenUnie-GroenLinks-begrotingsakkoord.

UPDATE, 15.59 uur – Twitter is eruit. De nieuwe naam wordt TAFKAK: The Agreement Formerly Known As Kunduz.

Onderwerpen