Spring naar de content

Levenslessen van uw pc

Een mens kan nog wat opsteken van zijn pc, realiseer ik me. Dan doel ik niet op Google of Wikipedia, maar op de strakke logica van een computer, waarvan je ook in het dagelijkse leven plezier kunt hebben.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Matt Dings

Neem het fenomeen multi-tasking. Hoewel pc’s elk jaar krachtiger lijken te worden, kunnen ze er nog steeds niet goed tegen als er veel taken tegelijkertijd worden uitgevoerd. Zodra het te gek wordt, lopen ze reddeloos vast. Mijn vorige pc is bij zo’n crash zelfs overleden. Levensles: sluit een klus liefst af voordat je aan een nieuwe begint. Helpt niet alleen achter het beeldscherm, maar ook in het volle leven.

Computers zijn gesteld op exactheid. Typ één letter verkeerd en je komt nooit aan op de beoogde site of het gewenste emailadres. Blijf ook uit de buurt van het exit-kruisje tijdens het werken aan een document, want voordat je het weet vliegen al je nog niet opgeslagen prachtzinnen per enkele reis naar Silicon Valley. Ter lering voor het dagelijkse bestaan: wees precies, dan gebeuren er minder ongelukken. En bewaar goed wat je dierbaar is.

Een volgende les betreft het nut van ordening. Met een moderne pc is het alsof je een schuur als een fabrieksloods achter je huis hebt: er kan eindeloos veel in, maar vind het maar eens terug. Dat lukt alleen door je spullen systematisch op te slaan in mappen en submappen en submappen van submappen. Deed je dat in het echt ook maar, dan zou je niet zoveel tijd vermorsen met zoeken en een slecht humeur krijgen van de rommel.

Gooi verouderde mails, programma’s, afbeeldingen en documenten in de prullenmand, leert de pc bovendien, want anders wordt het systeem traag, raakt de mailbox vol en zie je door het bos de bomen niet meer. Opruimen is ook in de analoge wereld een groot, slechts weinigen gegeven, goed.

Er is ook een anderzijds. De pc beschikt over één toets die in het volle leven ontbreekt en die je soms – ik weet zó een paar voorbeelden – ontzettend goed zou kunnen gebruiken. Linksboven, blindelings te vinden: Esc.

Onderwerpen