Spring naar de content

Omstreden Demmink neemt afscheid

Wat niemand is gelukt gaat toch gebeuren; topambtenaar Demmink stapt op. Maar niet omdat zijn positie onhoudbaar is. De Secretaris-Generaal van het ministerie van Veiligheid en Justitie gaat met pensioen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Sinds enkele dagen prijkt er een vacature voor de toppositie op de website van de Algemene Bestuursdienst van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Joris Demmink – die dit jaar 65 wordt – werd de afgelopen jaren verschillende malen in verband gebracht met kindermisbruik. Kamervragen van links tot rechts en onderzoeken van de AIVD en Rijksrecherche leverden niets op; er is nooit sluitend bewijs tegen Demmink gevonden.

De zaak kwam aan het rollen toen zowel Panorama en de Gaykrant in 2003 artikelen publiceerden over Demmink. Beide bladen moesten later rectificeren. Toch bleef het rondzoemen rondom de topambtenaar. Zo deed de veroordeelde drugshandelaar Hüseyin Baybasin aangifte tegen Demmink in 2007. De Volkskrant concludeert dat jaar dat het om een ‘hardnekkige fluistercampagne‘ gaat.

De omstreden onderzoeksjournalist – hij zat recent enige tijd vast – Micha Kat zette de strijd tegen Demmink voort. In 2010 publiceert hij samen met ondernemer Jan Poot (Chipshol) De Demmink Doofpot; een uitvoerige reconstructie van de verschillende affaires waarbij Demmink betrokken zou zijn.

De afgelopen jaren zijn van links tot rechts Kamervragen over Demmink gesteld. Ook deden de AIVD en Rijksrecherche onderzoek naar Demmink. Deze onderzoeken leverden geen resultaat op. Demmink heeft officieel maar één vlekje op zijn blazoen. In 2009 werd bekend dat hij per maand ongeveer 500 euro aan restaurantkosten declareerde, ongeveer het dubbele van wat andere ambtenaren van zijn rang gemiddeld in rekening brachten.

 

 

 

Onderwerpen