Langzaam gewurgd door je eigen overheid

Dr. Doom 15 mei 2012 Beursplein

Gisteren betaalde de Nederlandse overheid een historisch lage rente op haar staatsleningen: 1,94%. Dat zijn niveaus die in de buurt komen van de obligaties van de Vereenigde Oostindische Compagnie. U hoort dat fantastisch te vinden.

De kans dat u dat écht vindt is klein, het is vooral een ver-van-mijn-bed-show waar u niets van merkt. Waar u wel iets van merkt – of gaat merken – zijn de nieuwe aankondigingen van uw pensioenfonds dat het mes er nu echt – of nog verder – in gaat. Het begon er al mee dat u meer premie moest betalen, daarna werd het duidelijk dat u in ruil daarvoor ook nog eens een lagere uitkering krijgt. Pensioenfondsen worden midscheeps geraakt, ze zijn verplicht hun verplichtingen te berekenen met een rente die gerelateerd is aan de marktrente. En die wordt – zie gisteren – almaar lager. Hoe lager die rente, hoe meer kapitaal ze moeten bezitten. Dat kapitaal vormt de zogenaamde dekkingsgraad.

Het internationale onderzoeksbureau Towers Watson onderzocht de pensioenbezittingen wereldwijd. Nederland blijkt koploper met een bedrag dat gelijk is aan 133% van het Bruto Nationaal Product – geen land ter wereld heeft zoveel. Het (geregistreerde) pensioenkapitaal zou eind 2011 ruim 800 miljard Euro bedragen.

En omdat het zoveel is, hebben we er ook het meest last van. De Nederlandse staatsschuld bedraagt ruim 400 miljard, daarover zouden we naar het renteniveau van gisteren dus nog geen 8 miljard per jaar aan rente betalen. Zo’n berekening is alleen wel gevaarlijk, het is een dagkoers. Op de achterkant van een bierviltje: het is nog geen 500 Euro per Nederlander. Intussen betaalt u met uw werkgever jaarlijks een veelvoud aan pensioenpremie met het vooruitzicht dat u straks minder ontvangt. En de premie verder zal stijgen.

Als u al een gevoel van blijdschap deelt met onze overheid als de rente op staatsleningen daalt: hou er mee op, uw netto-verlies neemt er alleen maar door toe.

Het werpt ook een ander licht op de dreigementen dat Nederland een hogere rente zal moeten betalen als we de 3%-norm van Brussel niet halen. U heeft zelf helemaal niks aan een lagere rente.

Over Dr. Doom
Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. Deze positie is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.

Reageer op artikel:
Langzaam gewurgd door je eigen overheid
Sluiten