Spring naar de content

Kies het Allerslechtste Oranje sinds 1988. Wie speelt ‘op 10’?

Seedorf, Hofs of Van Galen, wie is de slechtste ‘nummer 10’ van Oranje? Het is de mooiste positie in een elftal. De 10 kan, zoals dat zo mooi heet, tussen de linies spelen. En hij moet oog hebben voor de ruimtes. Hij moet op de juiste momenten penetreren in het vijandige strafschopgebied en soms uitwijken naar de flanken. De 10 moet dus een veelzijdige speler zijn, maar dat waren ze niet allemaal.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Pieter Yspeert

Het team van 1988, dat was écht een goed stel. Daarna is het alleen maar slechter gegaan, vooralsnog zijn alle internationals ná 1988 ronduit losers. Op deze plaats kunt u het Allerbelabberdste Nederlands Elftal sinds 1988 kiezen. De patatgeneratie, de Kabel, alles komt voorbij.  Klik hier voor de stand van zaken tot nu toe, met onder andere Martijn Meerdink en John Veldman in de basis.

Vandaag deel 10: wie is de Allerslechtste nummer 10?

KANDIDAAT 1. Nicky Hofs (1983, 1 interland)
De ras-Arnhemmer speelde onder Marco van Basten mee tegen Ecuador. Onder Marco van Basten was het als eredivisiespeler bijna een belediging als je níet werd opgeroepen, maar dat terzijde. Hofs kon weinig potten breken in zijn halfuur tegen de Zuid-Amerikanen en werd nimmer meer opgeroepen.

Als Hofs twijfelt wat hij na zijn loopbaan als voetballer moet doen, hij kan altijd nog voor een zangcarrière gaan

KANDIDAAT 2. Clarence Seedorf (1976, 87 interlands)
Hij is de meest succesvolle Nederlandse clubvoetballer aller tijden. Hij maakte deel uit van het gouden Ajax dat in 1995 de Cup met de grote oren won en herhaalde dit kunstje met Real Madrid (1998) en AC Milan (2003 en 2007). Maar in Oranje was het nooit helemaal je-van-het. Hij miste belangrijke penalty’s. Maar vooral de uitstraling dat hij nooit met volle overgave in het mooie Oranje speelde. Hij leek zich niet totaal op te offeren voor het team. Hij speelde in misschien wel zijn beste periode als voetballer niet in Oranje omdat Marco van Basten, toch ook een Milan-icoon, het niet in hem zag zitten. Ook onder Van Marwijk is hij nauwelijks in beeld geweest. Een speler van zijn statuur zou eigenlijk helemaal niet in dit rijtje mogen staan. Maar omdat hij zó verguisd is in Oranje mag u het beoordelen.

We weten het allemaal nog, hier begon het gedonder met Seedorf. De kwartfinalewedstrijd tussen Nederland en Frankrijk eindigt in 0-0, strafschoppen moeten een winnaar forceren. Er mist slechts één speler…

KANDIDAAT 3. Barry van Galen (1970, 1 interland)
De geniale gek was op 17 november 2004 de oudste debutant ooit in het Nederlands Elftal, een record dat inmiddels is overgenomen door doelman Sander Boschker. Van Galen koppelde de mooiste doelpunten aan de vreemdste en hardste overtredingen. Zo heeft hij ooit arbiter Roelof Luinge in zijn maag gestompt. Tijdens zijn carrière was er meer ophef: hij werd veroordeeld voor het mishandelen van twee vrouwen op een kermis en er was dat ongeluk waarbij tegenstander Richard Stricker van Telstar in een coma raakte en nooit meer op niveau kon voetballen. In totaal ontving Van Galen 82 gele kaarten in de eredivisie, een record dat langdurig standhield.

De geniale gek kon wel wat met het balletje.