Waar is Jan Kees de Jager als je hem nodig hebt?
Het zijn barre tijden. En waar is Jan Kees de Jager bij slecht nieuws dat ons eigen land aangaat?
Het Agentschap van het ministerie van Financiën vraagt vrijdagmiddag tussen neus en lippen door of het ook een onsje méér mag zijn? Nou ja, een onsje van tien miljard.
In december j.l. nog gingen de whizkids aldaar uit van ruim 99 miljard dit jaar te financieren staatsschuld. Zij struinen voor u en mij de financiële markten af om onze staatsobligaties te plaatsen, zoekend naar de laagste rente en al doende onze pensioenen ruïnerend. Het voortschrijdend inzicht maakt dat het nu 109 miljard is geworden. Er zijn allerlei tegenvallers, we moeten steeds meer andere landen in de lucht houden en intussen krimpt onze eigen economie. En loopt het aantal werklozen, ook volgens het CPB, nog veel verder op.
Onze Jan Kees is altijd bereid bij nacht en ontij de pers te woord te staan, al dan niet uithijgend van weer zo’n enorm belangrijke meeting met Europese collega’s en regeringsleiders waar veel gekletst en weinig gepresteerd wordt. Het gaat dan altijd over de Europese schuldencrisis en hoe ferm hij zich heeft opgesteld als het om nóg meer geldverslindende eisen van Zuid Europa gaat.
Zo’n peulenschilletje van tien miljard in eigen huis, daar komt hij niet voor uit zijn stoel, dat laat hij aan ambtenaren over. Misschien moet Jan Kees toch gewoon eens aan zijn eigen huiswerk. Herinnert u mij er gerust aan dat ik voorspel dat het nog wel wat meer dan die tien miljard gaat worden. Donderdag maakte de Rekenkamer bekend dat de Overheid eigenlijk geen benul heeft van alle verplichtingen die ze is aangegaan. En voor zover ze het wel heeft, zijn ze te laag ingeschat. Ook daar geen spoor van een commentaar leverende Jan Kees, de Rekenkamer zal dus wel gelijk hebben. Overigens was Jan Kees op bezoek bij de New York Stock Exchange, dat is pas belangrijk.
De tijd van de meevallers ligt de komende jaren nog wel achter ons.
En we zijn pas halverwege het jaar.
Over Dr. Doom
Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.