Spring naar de content

Dit zegt rating agency Fitch écht over SNS Bank

Rating agency Fitch kwam dinsdagmiddag met een nieuwe waardering van Nederlandse banken. Tussen de regels door lezen we daarin interessante dingen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Fitch is net als collega-agencies Moody’s en S&P gevreesd om zijn afwaarderingen. In de waardering zaten een aantal cryptische headlines. Ik citeer:

De kans dat de Nederlandse staat SNS Reaal en SNS Bank redt is groot
De kans dat de Nederlandse staat ING en ABN redt blijft extreem groot

Wat staat hier nu eigenlijk? Op het eerste gezicht lijkt het met SNS Bank wel los te lopen en woeden de branden bij ING en ABN AMRO nog volop. Maar na even nagedacht te hebben, kom ik tot een heel andere conclusie. Hier staat gewoon dat SNS Bank het niet gaat redden en ING en ABN AMRO wél. Voor de eerste is er niet langer een vangnet van de staat, voor de twee anderen wel. Als het nodig is.

Waarom denk ik dat? Van SNS Bank weet ik dat het bedrijf al maar oplopende verliezen lijdt op onroerend goed-portefeuilles, het houdt maar niet op. Ook weet ik dat het hele business model onder druk staat: SNS is een bancair bedrijf maar heeft ook een verzekeringstak die onder meer merken als Reaal en Zwitserleven bevat. Daarnaast zal SNS Bank zeer waarschijnlijk niet in staat zijn staatssteun tijdig terug te betalen, daar staat volgens Brussel vervolgens een zware boete op die SNS ook niet kan betalen. Het aandeel stond in 2007 nog op ruim vijftien euro, vandaag is daar ternauwernood één euro van over. Dat biedt geen uitzicht op het doen van een emissie, de verwatering zou enorm zijn, de koers zou nog veel verder onderuit gaan. Een andere mogelijkheid is het verkopen van een of meerdere van de verzekeringsdochters, ik weet uit betrouwbare bron dat daarnaar serieus gekeken wordt. Maar de markt voor zo’n verkoop is slecht en wetende dat SNS iets moét zal een koper een schandalig laag bod doen.

Ik denk dat met SNS hetzelfde gaat gebeuren als recent met Friesland Bank. Opeens is daar de mededeling dat SNS is overgenomen door een grote bank. Daaraan vooraf is gegaan -maar dat horen wij niet- dat De Nederlandsche Bank in een strakke regie jager en prooi bij elkaar bracht en geen van beiden een keuze liet. Zo ‘ontfermde’ de Rabobank zich kort geleden over de Friesland Bank. En zo moet de uitlating van Fitch worden gelezen: géén verdere steun meer voor een zelfstandig SNS.

Over Dr. Doom
Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.