Spring naar de content

Aantrekkelijke mensen zoenen maar één keer

Meestal lukt het, ondanks wat gestuntel, uiteindelijk wel. Maar soms gaan begroetingen helemaal mis. De een zoent waar de ander alleen wil handenschudden. Hoofden botsen tegen elkaar. Een homo deinst ongemakkelijk terug voor een heteromannenzoen – en andersom. Het nieuwste probleem: als je dan toch zoent, hoe vaak?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Karen Geurtsen

Laatst stond ik zelf voor een dilemma. Aangekomen bij een bedrijfscursus liep ik met mijn collega naar de trainer toe. Zij stapte als eerste naar voren en begroette hem met drie zoenen. Ik snapte dat wel, dit was niet de eerste keer dat zij bij hem een cursus volgt en ze kent de trainer al jaren. Het maakte het voor mij alleen niet makkelijk: voor mij was dit namelijk de tweede keer dat ik hem zag, en ik voelde totaal geen behoefte om hem te zoenen. Niet één keer, en niet drie keer. Ik stak dus gewoon mijn hand uit.

Zoen je zakelijk?
Volgens de etiquette deed ik het goed, en mijn collega ook, als ze tenminste deze trainer als een soort vriend beschouwt. Wanneer in een zakelijke omgeving een informele sfeer heerst, mag je namelijk best zoenen, lezen we hier. Maar pas dan wel op hoe vaak je dat doet. Hoe minder zoenen, hoe meer intimiteit je namelijk aangeeft. Een moeder kust haar kind bijvoorbeeld altijd maar één keer, en ook je partner geef je nooit drie zoenen, tenzij je duidelijk wilt maken dat je van hem af wilt.

Vrouwenzoeners
Bij vrienden en familie is het al wat makkelijker te besluiten of je zoent. Tenminste, voor vrouwen. Van oudsher kunnen vrouwen namelijk iedereen zoenen. Mannen, vrouwen, kinderen, homo’s en lesbo’s, dat maakt allemaal niet uit. Of je het wilt, is een tweede. Er zijn etiquettefora waar wordt geageerd tegen al het gezoen van tegenwoordig. Van oudsher is kussen immers bedoeld om genegenheid te tonen, dus waarom zou je de eerste beste kennis ter begroeting een pakkerd geven? Ook etiquettekenner Beatrijs Ritsema moedigt te veel zoenen niet aan. “Als je spaarzaam bent met zoenen,” zo meent zij, “maak je jezelf aantrekkelijker, want exclusiever.” Een andere tip van haar kant: zoen maar één keer.

Want inderdaad: hoe zit het nou? Geven we elkaar tegenwoordig één, twee of drie kussen ter begroeting? Om het ongemakkelijke luchthappen te voorkomen, terwijl je begroetingspartner allang drie kennismakingen verder is, is het heel handig om te weten hoeveel kussen er gewenst zijn.

Ik merk: bij familie en oudere mensen (zeg: veertig plus, en ik hoop dat ik dan niemand beledig) is drie zoenen de norm. Bij jonge (stadse) mensen slechts één. Op zich is dat laatste wel zo prettig: het kost de minste tijd en moeite, en iedereen weet altijd waar hij aan toe is. Met vriendinnen spreek ik het ook gewoon af: wij zoenen elkaar vanaf nu gewoon één keer, oké?

Mannenzoeners
Van homovrienden heb ik geleerd: als een heteroman een homo gaat zoenen, krijg je een rare situatie. Doe het dus niet. Zoen wel familie, zowel mannen als vrouwen, en héle goede vrienden. Dat staat juist stoer en mooi; twee mannen die elkaar oprecht zoenen. En houd het casual bij één zoen, op de wang.

Mannen die kinderen zoenen, dat kan tegenwoordig ook problematisch zijn. Je wordt al gauw voor pedofiel aan gezien. Eigenlijk is het ook altijd een triest gezicht wanneer een kind zich bij het afscheid zoenend tot alle aanwezige volwassenen moet richten. Zij vinden het niet leuk, de volwassenen vinden het niet nodig, en de ouders doen het alleen maar omdat het zo hóórt. Ritsema pleit ook voor het reduceren van kinderkussen: laat alleen op de wang kussen, niet op de mond, en beperk de kinderzoen tot familie.

Eén zoen, graag
Zowel voor de man als de vrouw geldt dus: wees spaarzaam met kussen, maar niet te afstandelijk. En als we ons vanaf nu allemaal aan de éénzoensbegroeting houden, dan komt daar ook eindelijk eens duidelijkheid over. Mocht het toch nog misgaan, benoem het dan gewoon en maak er, indien mogelijk, een grap over. Dat haalt het ongemakkelijke uit de lucht en dan weet je in ieder geval voor de volgende keer waar je aan toe bent.

————————
Volg HP/De Tijd ook op Twitter!