Spring naar de content

De paus is een slechte belegger

Het Vaticaan heeft een financieel erg slecht jaar achter de rug. Voor bijna 15 miljoen euro heeft de Rooms-Katholieke hoofdstad rode cijfers geschreven.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Edwin van Sas

De salarissen van de 2832 werknemers van het Vaticaan drukken zwaar op de rekening, maar ook het grote aantal communicatiekanalen dat door het Vaticaan in de lucht wordt gehouden. Alleen al Radio Vaticana kost meer dan 20 miljoen per jaar.

Om die reden ging het radiostation in 2009 al commercieel en was reclame niet langer taboe. Natuurlijk moeten de reclame-uitingen wel voldoen aan de ethische standaarden van het Vaticaan. Als extra bezuiniging zendt het radiostation sinds 1 juli bovendien niet meer uit via de midden- en korte golf, maar moeten Europeanen en Amerikanen via internet luisteren of worden de programma’s door lokale radiostations doorgeplugd. Deze ‘nieuwe communicatiestrategie’, zoals het Vaticaan het zelf omschreef, zal naar verluidt structureel enkele honderdduizenden euro’s moeten opleveren.

De grote vraag is natuurlijk wat de reden van het verlies is. Een logische verklaring zou zijn dat er minder inkomsten van bijvoorbeeld giften binnenkomen, als gevolg van de stortvloed aan verhalen over misbruik die de afgelopen jaren naar buiten zijn gekomen. Die vlieger gaat dat op voor de Nederlandse Katholieke Kerk, maar niet voor het Vaticaan. In 2011 werd zelfs meer geld aan giften ontvangen – waarbij moet aangetekend dat deze niet op de balans van het Vaticaan terechtkomen.

Het is de schuld van de financiële markten
Waaraan wijt het Vaticaan dan het teleurstellende resultaat? In een verklaring geeft men aan dat ‘de negatieve trends op de wereldwijde financiële markten‘ de misere heeft veroorzaakt. Het beleggen met kerkelijke middelen blijkt ook in Nederland de normaalste zaak van de wereld (PDF). Zo zit men hier bijvoorbeeld in aandelen van beursgenoteerde bedrijven, bedrijfsobligaties en deposito’s.

Waar de paus precies in investeert is niet bekend en dat is misschien maar goed ook. Zo bleek de Duitse Katholieke Kerk te beleggen in wapens en in een bedrijf dat de anticonceptiepil produceert. Het is voor de paus in ieder geval te hopen dat het ‘geloof’ in de financiële markten snel terugkomt.