Spring naar de content

David Bowie als bankier: binnenkort back in business?

Er is een hardnekkig gerucht dat David Bowie tijdens de Olympische Spelen in Londen een concert zal geven. Als dat zo is, dan is het een prima timing. En het zou passen in het scenario dat zich lijkt te ontrollen nu er recent ook twee biografieën over hem verschenen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Er wordt momentum gecreëerd. Voor de artiest. Of voor de bankier? That's the question en het antwoord op de vraag kan worden gepasseerd want als dit allemaal samenvalt, dan gaat het om allebei. In 1997 was David Bowie de eerste muzikant die bonds uitgaf, zogenaamde Bowie Bonds. Hij plaatste de obligaties bij het financiële concern Prudential en ontving 55 miljoen dollar. Als tegenprestatie zouden alle royalties van Bowie's eerste 25 albums gedurende gemiddeld 10 jaar naar Prudential gaan. De eerste obligaties liepen in 2007 af, de laatsten in 2012. En nu is Bowie weer volledig eigen baas, alle rechten zijn weer van hem dus waarom niet het kunstje nog eens herhaald?

De vraag is natuurlijk of dat gaat lukken. Sinds 1997 zijn harde geluidsdragers zoals ouderwetse grammofoonplaten en cd's bijna verdwenen en kwamen er digitale downloads voor in de plaats. De muziekwereld kent inmiddels een heel ander businessmodel. Toch zegt mijn gevoel dat Bowie, net als in 1997, op iets heel nieuws broedt. En 55 miljoen dollar is zó 1997, dat moet méér kunnen worden. Veel meer.

————————
Volg HP/De Tijd ook op Twitter!

Over Dr. Doom
Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, KPN, Shell en Unilever en is Long in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.

Onderwerpen