Spring naar de content

U werkt pas écht lekker in een pyjama

‘s Ochtends vroeg gewoon lekker in je pyjama achter de computer kruipen. Tegen de middag een rondje hardlopen, even de poes knuffelen en daarna weer met een broodje achter de laptop. Zo vinden we dat een werkdag eruit zou moeten zien.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Karen Geurtsen

Sinds ik weer elke dag op kantoor moet komen van mijn baas, mis ik de dagen tikken in mijn eigen huis, achter mijn eigen laptop. Uit het Business Week-artikel What people really do when they’re working from home leid ik af ik dat meer mensen er last van zouden hebben als ze hun thuiswerkdag moesten inleveren.

Het stuk is gebaseerd op een recent onderzoek van Citrix, een bedrijf dat software ontwikkelt voor mensen die thuis werken. Citrix ondervroeg zo’n duizend kantoormedewerkers over hun kantoorperikelen en thuiswerkstijl (zie hier het rapport). En wat blijkt? Zij geven massaal toe hele andere dingen te doen tijdens ‘thuiswerktijd’.

Dutjes en drank
Bijna de helft van de ondervraagden zegt bijvoorbeeld een film of televisie te kijken wanneer ze thuis aan het werk zijn. Twintig procent speelt weleens een videospelletje, een kwart doet af en toe een dutje, en huishoudelijke taken uitvoeren of koken tijdens kantooruren is heel normaal. En dat is nog niet het minste: een kwart geeft zelfs toe niet altijd helemaal nuchter te zijn wanneer ze thuis voor hun baas bezig zijn.

Eerst was ik geschokt na deze cijfers. En toegegeven: dat alcoholgebruik is wat over de top. Maar bij nader inzien is het eigenlijk niet meer dan logisch dat deze thuiswerkers hun dagelijkse leven incorporeren in hun werkdag. Dat is immers het hele idee achter thuis werken; dat je niet in de file hoeft te staan en de mogelijkheid hebt om je dagelijkse leven met het werk te combineren.

Voordeel andersom – voor de werkgever dus – is dat deze mensen tegelijkertijd zonder problemen hun werk inlijven in hun privéleven. Driekwart van de ondervraagden geeft bijvoorbeeld aan tijdens hun vakantie een dringende werkmail gewoon te beantwoorden.

Obligaat geouwehoer
Waarom zou je dan ook niet even een afwas doen of een rondje hardlopen op een thuiswerkdag? De tijd die je niet aan de ochtendspits kwijt bent, kun je zo nuttig besteden. Daarnaast hoef je je niet netjes aan te kleden en op te maken, waar ook veel tijd in kan gaan zitten. De helft van de werknemers uit het onderzoek kiest op thuiswerkdag voor een spijkerbroek en een t-shirt; een kwart neemt zelfs niet de moeite überhaupt iets anders aan te doen en houdt het bij de pyjama. Wel zo efficiënt.

Dat je jezelf het obligate geouwehoer bij de koffieautomaat bespaart, scheelt bovendien ook zo een uur per dag. De rest van de thuiswerkdag ligt je concentratieniveau waarschijnlijk een stuk hoger dan op de werkplek waar collega’s voortdurend in- en uitlopen en onnozele vragen stellen. Mijn eigen collega’s bevestigen dit beeld. Op één na, zeggen ze allemaal thuis beter te kunnen werken – vooral omdat het de concentratie ten goede komt.

Dan is er nog de kwestie van vertrouwen: gelooft de baas wel dat je echt werkt als je thuis bent? Dit is makkelijk te ondervangen door afspraken te maken over je output tijdens zo’n bankdag. Het gaat tegenwoordig immers niet meer om aanwezigheid, maar om wat je levert. Op eigen verantwoordelijkheid. En daar zijn heel makkelijk afspraken over te maken. Die kun je nakomen terwijl je in je pak op kantoor zit. Maar net zo goed in je pyjama, met de poes op schoot.

————————
Volg HP/De Tijd ook op Twitter!