Spring naar de content

Hillen mocht helemaal geen tanks verkopen aan Indonesië

Zoals u weet is de verkoop van Nederlandse Leopard-tanks aan Indonesië van de baan. Maar nu blijkt dat minister van Defensie Hans Hillen (CDA) de tanks überhaupt niet mocht verkopen aan de Gordel van Smaragd. En dat wist hij al sinds december 2011.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

De Tweede Kamer nam in december 2011 een motie aan van GroenLinks-Kamerlid Arjan El Fassed waarin door GroenLinks, PvdA, PVV, SP, ChristenUnie en de Partij voor de Dieren – een comfortabele Kamermeerderheid van destijds 86 zetels – de regering werd verzocht geen tanks te verkopen aan Indonesië.

Naar nu blijkt had Hillen toen de onderhandelingen met Indonesië kunnen afbreken. Hoe weten we dat? Dankzij een Wob-procedure van Campagne tegen wapenhandel. De organisatie achterhaalde afgelopen week onder welke voorwaarden Nederland wapens verkoopt. It is understood that the sale of the Goods requires the consent of the Netherlands Parliament, valt te lezen in het standaardcontract dat Nederlandse wapendeals vergezeld doet gaan.  Enfin, het parlement was dus helemaal niet in consent. Dat had einde oefening moeten zijn voor Hillen.

And what about the undercuts?
Arjan El Fassed doet niet aan reces en heeft vandaag dus Kamervragen gesteld. Daarin werpt hij gelijk een andere vraag op. Nederland heeft als één van de doelstellingen van het wapenexportbeleid de harmonisatie ervan in Europa. En daarmee het minimaliseren van undercuts: dat het ene land niet maar het andere land wel toestemming verleent voor een wapendeal.

Indonesië voelde aan haar water dat het geen tanks van Nederland zou kunnen kopen en meldde daarom vorige week dat ze nu hun Leopards in Duitsland gaat aanschaffen. Het is nog maar de vraag of dat gaat gebeuren. De oppositie in de Bundestag is scherp gekant tegen een mogelijke verkoop. Daar komen nu de vragen van El Fassed bij; wat hem betreft mag niet alleen Nederland maar gans Europa geen tanks verkopen aan Indonesië. En of Hillen dat even wil doorgeven aan Brussel en onze oosterburen.

El Fassed doet niet aan reces en Hillen kan er niet van gaan genieten. Zoveel is duidelijk.