Spring naar de content

Wie zijn ‘ze’?

Iedereen heeft het erover, maar niemand weet precies hoe het zit. Ik heb het over Ze. Kennelijk bestaat er een geheim gezelschap dat het in allerlei opzichten voor het zeggen heeft. Ze hebben de touwtjes in handen. Ze zullen wel even zeggen wat goed voor ons is. Ze doen toch wat ze willen. Ze kaatsen elkaar de ballen toe en ze spelen zelfs mooi weer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Matt Dings

Als je er even bij stilstaat, valt op hoezeer het dagelijks leven beheerst wordt door anonymi die alleen bekend staan als Ze. Nog nooit is van één van de stiekemerds van de Ze-Clan een naam uitgelekt. Ze bezitten adres noch website, zijn niet bereikbaar per telefoon en e-mail, hebben zelfs geen Facebookpagina of Twitteraccount. En toch duiken ze om de haverklap en op de meest uiteenlopende plekken op: daar heb je ze weer.

Soms lijkt het dat ze bestaan uit regering en parlement. Bijvoorbeeld als ze er een potje van maken in Den Haag, of als ze elkaar op het Binnenhof voor rotte vis uitmaken. Maar even later heet het dat ze hebben ingebroken bij de buren, of dat ze geen manieren meer hebben vandaag de dag, en dan blijkt dat ze niet alleen politiek, maar ook sociologisch geduid moeten worden.

Ze worden wel eens aangetroffen onder een hoedje. Soms ziet iemand ze vliegen. Het tv-programma Koefnoen liet ooit zien hoe riskant het is te zeggen dat ze je midden in de nacht wakker kunnen maken voor een satétje: dan kómen ze je ook midden in de nacht wekken met een satétje.

Waar doen ze het allemaal van? Van jouw centen, want je zult ze de kost moeten geven. Vraag niet waarom, want jou vertellen ze nooit wat, ook al kunnen ze je nog meer vertellen. Op andere momenten echter zeggen ze maar wat. In feite kunnen ze zeggen wat ze willen. Laat ze maar, ze kunnen beter over je fiets lullen dan over je lul fietsen.

Het laatste citaat, opgetekend in de horeca, echoot al enig democratisch ongenoegen over de almacht van de Ze-Clan met al zijn tentakels. Zo vragen we ook regelmatig of ze nou helemaal gek geworden zijn. Ze moeten niet denken dat… Ze moesten zelf eens voelen hoe… Ze doen maar wat, ze weten het altijd beter, maar ze hebben het natuurlijk nooit gedaan. Zakkenvullers dat ze zijn. Dáár moesten ze nou eens een stukje over schrijven.

Volkszanger Jan Boezeroen heeft de anti-Ze-stemming definitief verwoord in de strofe: ‘Ze kunnen de p / ze kunnen de pa / ze kunnen de pot op met z’n allen.’ Maar daar kunnen ze bij de Ze-Clan vermoedelijk alleen maar om glimlachen.