Spring naar de content

Een curieuze rol van de rechter in de Vestia-zaak

Opeens is daar een strikt vertrouwelijke maar niettemin direct naar de redactie van Het Financieele Dagblad uitgelekte brief van de AFM.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Er wordt een onderzoek ingesteld naar de rol van de externe accountant – KPMG – bij het opstellen van de jaarrekening van woningcorporatie Vestia. Het was een unicum dat de accountant bij die jaarrekening een goedkeurende verklaring afgaf die later, toen het gedoe met de rentederivaten naar buiten kwam, werd ingetrokken. Dat dat kan – het intrekken van een inmiddels afgegeven verklaring – staat vast. Maar welke waarde er dan nog aan gehecht moet worden, dat gaat in de toekomst duidelijk worden.

Pieter Lakeman van de stichting SOBI, de bloedhond die destijds ook DSB Bank met een op televisie gedane oproep aan spaarders om hun geld daar per direct weg te halen naar een faillissement leidde, was al met de affaire bezig. Hij had al maanden geleden een strafzaak bij de rechtbank aangespannen die al net zo lang lag te verstoffen, er werd nog niets aan gedaan.

In de uitgelekte brief verzoekt de AFM de rechtbank haar eigen – nog niet ingediende maar wel te verwachten aanklacht – met voorrang te behandelen. Expliciet wordt zelfs gevraagd om de klacht van Lakeman niet te behandelen voordat die van de AFM is afgedaan.

Dat kun je gerust opmerkelijk noemen. De wet voorziet er  – gelukkig – niet in dat de klacht van een betrokkene in dezelfde zaak terzijde wordt geschoven terwijl een ander wordt bevoordeeld. Ook al is die ander de AFM. Diezelfde AFM heeft jaren zitten pitten toen Jan en Alleman een tsunami van rentederivaten door provisie verdienende banken werd aangesmeerd. Ik schreef er eerder al eens over: zelfs mijn kapper raakte er anderhalve ton door in het rood terwijl hij het toch gewoon als éénpitter in zijn winkel moet zien te redden.

Ik zou het zelfs niet zo gek vinden als de ene toezichthouder – accountant KPMG – tezamen met de andere – AFM – zou worden aangeklaagd, beide partijen hebben immers verzaakt.

Inmiddels kreeg Lakeman formeel te horen dat de behandeling van zijn zaak voor onbepaalde tijd is aangehouden. Overigens zonder dat de rechtbank de AFM als oorzaak noemde. Gelooft u in toeval?