Spring naar de content

Het tweedehands e-book komt er eindelijk aan!

In de Verenigde Staten zijn vorig jaar meer e-books verkocht dan gebonden boeken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Marinus Kirchjunger

Dat schrijf je makkelijk op maar voor sommigen is het een zwaarwichtige mededeling. Voor handelaren in tweedehands boeken bijvoorbeeld, zoals ik er al zestien jaar eentje ben. De ontwikkelingen in de VS gaan namelijk straks ook op wereldschaal spelen, zeker nu ook in Nederland massaal e-readers worden verkocht.

Wat te doen? De winkel sluiten en naar de gemeente lopen voor een uitkering is een optie, maar geen aantrekkelijke. Daarvoor houd ik toch net iets te veel van boeken en van mijn zelfstandigheid. Bovendien zit handelen ons antiquaren in het bloed. Nee, wij willen door in dat semi-artistieke beroep van boekenjood. Wij willen straks ook gaan handelen in e-boeken. Misschien zonder fysieke winkel en via het internet, maar wel handelen.

Tweedehands e-books bestaan niet
Tot nog toe was er echter een groot bezwaar: tweedehands e-books bestaan niet, althans niet legaal. Alle verkopers van e-boeken hebben hun downloadbare bestandjes die ze voor vijftien euro slijten voorzien van een zogenaamde DRM (Digital Rights Management) beveiliging. Dat houdt effectief in dat de legaal opererende consument zijn digitale aankoop alleen kan lezen op zijn eigen e-reader. Hij kan niet eens een kopietje maken voor op zijn smartphone of laptop.

En hij kan dus ook niet van tijd tot tijd naar een antiquariaat lopen om een deel van zijn boeken aan bijvoorbeeld mij te slijten. Erger nog, hij moet maar hopen dat Apple, Microsoft en Amazon de rest van zijn lezend leven vasthouden aan de huidige bestandsformaten: zo niet, dan zit ie straks met een stel onbruikbare bestanden.

Het tweedehands e-book bestaat wel
Maar er gloort voor de consument (en dus ook voor de handelaar) hoop: de grote Amerikaanse uitgever Tor (sf, mystery, fantasy) heeft besloten per direct van al zijn e-books de beveiliging af te halen. Die leidde maar tot ergernis bij de lezers die zich in hun vrijheid voelden aangetast. Niet zo gek dat het besluit juist van Tor komt want de ‘nerds’ die fantasy lezen zijn vaak ook gehaaide computeraars die de DRM er snel kunnen afknutselen. Een e-book van Tor kun je dus legaal kopiëren, uitlenen en misschien zelfs wel doorverkopen, al zal dat nog enig juridisch onderzoek vergen.

En wat u misschien niet vermoedde: de verkoop van e-books bij Tor is sinds het opheffen van de beveiliging gestegen. Het experiment loopt weliswaar pas enkele dagen maar lijkt succesvol. Mijn eigen inschatting: veel digitale lezers die uit woede over die DRM-betutteling illegaal downloaden hebben zich bekeerd: je betaalt pas voor een boek als het ook echt jouw boek wordt.

En soms zijn consumenten zelfs bereid te betalen voor een product dat gratis op het internet te vinden is. Apple bracht deze week een nieuw besturingssysteem uit (OS X 10.8 Mountain Lion) en daarvan verschijnt een zeer lange bespreking op Arstecnica.com, gratis. Maar de site heeft van de review ook een e-book gemaakt, voor vijf dollar, en dat boek wordt door duizenden Apple-gebruikers gekocht. Uitgevers, werpt uw schroom af en geef ons deugdelijke, open e-books en we zullen ze massaal kopen.

Marinus Kirchjunger is boekhandelaar in een middelgrote stad in Nederland en schrijft over de liefde voor (e-)boeken

Onderwerpen