Spring naar de content

De eurozone is als een lied van Drs. P

Ooit, toen ik als Dr. Doom  mijn eerste column schreef – op een andere site – maakte ik de vergelijking tussen de toen nog levende Rienk Kamer en Drs. P.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Mijn advies was: volg Drs.P. Hij heeft in zijn evergreen De Veerpont (Heen en weer) de helft van de essentialia van de aandelenmarkten kernachtig samengevat. De andere helft is de trend op langere termijn, binnen die trend gaan de koersen omhoog en omlaag. Is de trend negatief – dat is ‘ie volgens mij al sinds het jaar 2000 en dat blijft ook nog wel een jaar of drie, vier zo – dan zullen de neerwaartse bewegingen steeds sterker zijn dan de opwaartse. Met een goede timing kun je aan beide bewegingen verdienen.

Rienk Kamer daarentegen was altijd negatief en dan krijg je regelmatig gelijk maar je mist ook steeds de opwaartse bewegingen.

Het kostte mij even – maar ook weer niet heel lang – om de recente uitlatingen van ECB’s Mario Draghi, een dag later ondersteund door Merkel en Hollande, te duiden. Weer biedt Drs. P soelaas. In zijn eveneens wonderschone werk Dodenrit schetst hij avant la lettre de situatie waarin de eurozone zich bevindt. Het begint zonnig maar gaandeweg is steeds minder wat het lijkt, de wolven naderen en dan moet je bereid zijn je kinderen en uiteindelijk ook je vrouw van de wagen te gooien om jezelf te redden.

Dat is precies wat Draghi, Merkel en Hollande bedoelen als ze zeggen dat ze alles zullen doen om de Eurozone te beschermen.

Binnenkort wordt Griekenland als eerste kind van de wagen gegooid. Interessanter is het antwoord op de vraag: wie volgt?