Spring naar de content

Sybrand Buma in je brievenbus, hoe leuk is dat?

Alle politieke partijen hebben een eigen blad. Op HP/De Site nemen we regelmatig zo’n partijorgaan onder de loep. Deze week in aflevering 6: hoe lezenswaardig is CDA.nl, het clubblad van het CDA?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Roelof Bouwman

Wat een rare naam voor een partijblad! Zeker verzonnen in de jaren negentig, toen je met ‘punt nl’ nog een hippe en dynamische indruk kon maken.

Nee, iets later, in 2005, want zo traag gaan die dingen nu eenmaal bij het CDA. Het allereerste, in 1980 opgerichte CDA-blad droeg trouwens de titel CDActueel, dus het kan altijd erger. Voor alle volledigheid noemen we ook nog even de partijbladen die bij de oprichting van het CDA het loodje legden, te weten Politiek Nieuws (van de KVP), Nederlandse Gedachten (ARP) en De Nederlander (CHU).

Hoe vaak verschijnt CDA.nl?

Vier keer per jaar (op magazineformaat, 64 pagina’s).

Is CDA.nl een echt clubblad?

Van top tot teen. Er zijn columns van fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma, partijvoorzitter Ruth Peetoom en vicepremier Maxime Verhagen en ook de CDA-jongeren, de CDA-vrouwen en de christendemocratische fractie in het Europees Parlement hebben een vaste stek. Helaas lijkt de redactie niet echt haar best te doen om aansprekende koppen te verzinnen. ‘Een toekomst zonder afval’, ‘Dorpsraden in Noord-Holland’, ‘Meer vrouwen aan de top’, ‘Zonder draagvlak geen toekomst voor de sector’: het is allemaal erg slaapverwekkend, hoewel we klassieke partijbladenkoppen als ‘Overheid moet randvoorwaarden scheppen’ en ‘Hernieuwde aandacht voor verkeersveiligheid’ niet aantroffen.

Valt er in CDA.nl ook iets te lachen?

Een komische rubriek ontbreekt, maar gelukkig is er wel af en toe sprake van verschrijvingen en gevallen van incorrecte zinsbouw. Wat dacht u bijvoorbeeld van ‘Staatssecretaris Joop Astma houdt zich bezig met water, lucht en afval in het kabinet’.

Welke rubriek mag nooit overgeslagen worden?

De prachtrubriek ‘CDA huwelijk’, waarin verse of jubilerende christendemocratische bruidsparen zichzelf voorstellen. Vaak hebben ze ook tips. Zoals Jan en Annie Kuipers uit De Lutte (Overijssel), die al 55 jaar samen zijn. Hun geheim? “Je moet belangstelling hebben voor elkaars werk en veel samen doen, ook met uitgaan en ontspanning”. We gaan het direct proberen, doet u mee?

In de volgende aflevering: Handschrift, het huisorgaan van de ChristenUnie.