Nu gaat het kinderboek er ook al aan
Met het verkopen van kinderboeken ben ik al vrij vroeg in mijn antiquarische loopbaan gestopt. Wie oude jeugdlectuur tracht te slijten krijgt onvermijdelijk de hele dag bezoek van oudere echtparen die op zoek zijn naar, ja, naar wat? ‘U weet wel, meneer, dat groene boekje van vroeger’, roept zo’n blauwharige dame dan tegen de wanhopige boekhandelaar. Nu deel ik simpel mede dat ik niet in kinderboeken doe: het verzamelen daarvan (door volwassenen) vind ik trouwens een wat infantiele bezigheid die met liefde voor het lezen niets te maken heeft.
Kleurrijk geheel
Dat neemt niet weg dat kinderen, al dan niet daartoe aangezet door hun ouders, veellezers zijn. Er is zelfs dezer dagen de speciale Kinderboekenweek, waarop de commercie handig inspringt. Zo ontving ik gisteren, omdat ik geen nee/nee-sticker heb, een folder van de firma Libris die vol staat met het jongste aanbod van de Nederlandse uitgevers. Een kleurrijk geheel dat vast veel kinderharten op lange winteravonden zal verwarmen.
Normaliter zou zo’n folder ongelezen in de oudpapierbak gaan maar dit jaar besloot ik eens een kritische blik te werpen. Ik had namelijk net gelezen dat in het Verenigd Koninkrijk al meer dan een kwart van de kinderen uitsluitend nog digitaal leest. Op laptops, die op elke kinderkamer staan, op telefoons, waarmee de jeugd hier in drommen voorbijfietst en natuurlijk op e-readers, een gedroomd geschenk voor Sinterklaas. Zeker nu ze dit jaar van een lichtje zijn voorzien, waarmee het ‘onder de dekens met een zaklamp lezen’-gevoel weer helemaal terug is.
Teleurstellend
Nu, het aanbod van Libris, toch de grootste boekhandelsketen van het land, is op dit punt ronduit teleurstellend: van de vele tientallen kinderboeken die worden getoond zijn er slechts twee of drie digitaal te krijgen, althans zo lijkt het. Merkwaardig genoeg roept de folder de kinderen wel op spelletjes en een prijsvraag te doen op de site van Libris. Maar de gedachte dat ze daar dan ook wel eens boeken zouden kunnen kopen zit nog niet in het boekhandelaars-DNA.
Des te merkwaardiger omdat wij al vele jaren te horen krijgen dat we naar een digitale samenleving op weg zijn nu kinderen reeds op hun derde kunnen internetten en op de kleuterschool (sorry, groep 1) al facebooken en twitteren. Tot de mastodonten die het boekwezen in Nederland bestuderen is die boodschap blijkbaar nog niet doorgedrongen.
In de Verenigde Staten is het al heel gewoon dat ouders hun kinderen bij het slapengaan voorlezen vanaf een e-reader. Ik geef toe, geen erg romantisch idee, maar wel praktisch nu de helft van de bevolking daar digitaal leest. Bovendien is daar het interactieve digitale kinderboek sterk in opkomst. Met plaatjes, geluidjes en filmpjes, zodat lezen een heel nieuwe ervaring wordt.
‘Hoe ze lezen kan me niet schelen. Als ze maar lezen’, schreef een moeder deze week op een Brits forum. Zo is het maar net. Ik wou dat ik in mijn jeugd zo’n verlichte e-reader had gehad. Dat had me een hoop batterijen voor mijn zaklantaarn bespaard.
———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter.