Spring naar de content

De dag dat de mannenwereld een beetje mooier werd

Voor veel mannen is vrijdag 5 oktober 1962, zonder dat we het weten, een heilige dag. Een dag die onze levens voor altijd zou veranderen, een omwenteling in de moderne cultuur. Waarom? Groot-Brittannië schonk ons exact vijftig jaar geleden The Beatles en James Bond.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

‘s Middags lanceren vier langharige jongens uit Liverpool, die zichzelf The Beatles noemen, hun eerste single. Love me do zou een bescheiden hitje worden, mede omdat manager Brian Epstein zelf tienduizend exemplaren koopt. Hoger dan nummer zeventien in de Engelse hitparade komen ze niet. Hoewel de impact dit nummer niet meteen zichtbaar was, wordt het tegenwoordig gezien als het startsein voor de roerige Sixties.

Een paar uur later gaat in Londen Dr. No in première. Het is de allereerste James Bond-film, met in de hoofdrol Sean Connery. Met de introductie van 007 op het witte doek komen ook de eerste Bondmeisjes in beeld. De inmiddels 76-jarige Ursula Andress was de allereerste en is volgens de lezers van de The Sun nog altijd de lekkerste.