Spring naar de content

Nu Sap weg is moet GroenLinks zijn koers ter discussie stellen

Met alleen het vertrek van Jolande Sap zijn de problemen van GroenLinks niet opgelost. Nu moet ook de liberale koers van de partij ter discussie komen. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Roelof Bouwman

Er schijnen mensen te zijn geweest die dachten dat Jolande Sap haar meer dan dramatische verkiezingsnederlaag van 12 september wel zou overleven. Maar dat kon natuurlijk niet. Onder leiding van Sap verspeelde GroenLinks zeven van de tien Kamerzetels. Het was alleen aan de lijstverbinding met de PvdA te danken dat de partij toch nog vier zetels overhield. Nooit eerder scoorde GroenLinks zó beroerd, zelfs niet onder aanvoering van Ina Brouwer, die in 1994 op vijf Kamerzetels bleef steken – en direct daarna haar biezen pakte.

Terug als milieupartij
Kan GroenLinks nu met een schone lei beginnen? Nee, want de problemen van de partij zaten en zitten dieper dan de persoon van de partijleider. Als GroenLinks echt een nieuwe start wil maken, zal ook de koers van de partij aan de orde moeten komen. Was het wel zo verstandig van Femke Halsema en – daarna – Jolande Sap om GroenLinks te laten transformeren tot een partij met vooral links-liberale trekken? Had het niet veel meer voor de hand gelegen om van GroenLinks een voluit groene partij te maken, vooral omdat de belangstelling voor ecologische thema’s zo enorm is toegenomen?

Honderdduizenden Nederlanders gingen zich de afgelopen jaren in het spoor van Al Gore’s An Inconvenient Truth zorgen maken over de opwarming van de aarde. Anders gezegd: het key issue van GroenLinks, het milieu, kwam bovenaan veel politieke agenda’s te staan zonder dat de partij er een vinger voor hoefde uitsteken. Hoe is het mogelijk dat GroenLinks daar niet electoraal van heeft geprofiteerd?

Voor het huidige GroenLinks, een soort kopie van D66, bestaat slechts een plaatsje in de politieke marge. Maar indien – eventueel na een fusie met de Partij voor de Dieren – voluit zou worden gekozen voor een groen profiel, heeft de partij goud in handen.