Spring naar de content

Er is nogal wat Grieks geld zoek in Zwitserland

Vaak heb ik medelijden met de Grieken. Maar vaak ook niet. Het schijnt zo te zijn dat Christine Lagarde, de vrouw die in 2010 directeur werd van het IMF nadat Dominique Strauss-Kahn één keer te vaak met zijn broek op zijn hielen werd aangetroffen – ze was toen nog minister van Financiën in Frankrijk – haar Griekse collega een nogal gevoelige lijst heeft gegeven.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Die lijst, opgeslagen op een USB-stick, bevat de namen van 1991 Grieken. Grieken die in Genève bij de wereldwijd opererende bank HSBC een – voor de Griekse belastingdienst – geheime rekening hebben. Niet dat de Griekse belastingdienst er onder normale omstandigheden iets mee zou hebben gedaan als ze er van wisten. Maar dat is een ander verhaal.

Daar, in Zwitserland, stonden tientallen miljarden die Griekenland goed zou kunnen gebruiken. Nu zijn er in Griekenland de afgelopen tijd wat regeringswisselingen geweest. Maar er werden nog meer ministers van Financiën gewisseld. En dan wil er wel eens iets zoekraken bij de overdracht van dossiers. Een USB-stick bijvoorbeeld.

Het bestaan van de USB-stick staat vast. Het aantal namen erop ook. Maar over de identiteit van de personen wordt nogal mistig gedaan en als die USB-stick zoek blijft, biedt dat ruimte voor speculaties. Zo zou er sprake zijn van een oververtegenwoordiging van politici en hun zakenvriendjes die nu, of in het recente verleden, een grote rol in het land speelden. Wie zou dat willen weten?

Nou ja, de voorzitter van de Griekse Tweede Kamer is, hangende een onderzoek, al tijdelijk teruggetreden. En kort geleden werd Leonidas Tzanis, een voormalig staatssecretaris, door zijn vrouw gevonden. Hij had zelfmoord gepleegd.

Wel loopt er inmiddels een onderzoek naar zo’n 54.000 personen die samen zo’n 28 miljard bleken te bezitten, een bedrag dat in geen enkele verhouding staat tot het inkomen dat ze jaarlijks aangeven. Waarschijnlijk beschikken die stumpers niet over de juiste connecties, anders word je niet onderzocht. Er gaan nu wel stemmen op om drie ministers van Financiën onder ede te horen, die zouden elkaar de stick hebben overhandigd. Geen van hen heeft ooit opdracht gegeven tot een onderzoek. Dat komt goed uit want daarmee zou je er ook blijk van geven dat de stick bestaat.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is neutraal in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.

———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter.