Spring naar de content

VEB bijt zich vast in Douwe Egberts

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) dreigt ermee Douwe Egberts, tegenwoordig op de Amsterdamse effectenbeurs deftig DE Master Blenders 1753 genaamd, voor de Ondernemingskamer te dagen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Dit jaar kreeg Douwe Egberts een eerste beursnotering toen het werd losgeweekt van het Amerikaanse moederconcern Sarakreek. Inmiddels maakt DE zelfs al deel uit van de AEX, TomTom moest daarvoor plaats maken en verhuisde naar de AMX.

Fraude
Niet lang na de introductie op de beurs moest DE een soort van boekhoudschandaal bekend maken waarop de koers – uiteraard – een flinke klap omlaag maakte. Er bleek van alles mis met de administratie bij de Braziliaanse dochter, de winst was daar veel te hoog voorgesteld. Zoals dat gaat werd er direct een onderzoek gelast. Nu zou je denken dat zo’n onderzoek er al lang zou zijn geweest want een beursintroductie is niet niks, je bent verplicht een prospectus te publiceren en dat is iets waar advocaten en accountants, bij die omvang, al snel miljoenen voor rekenen. Een beetje kwaliteit mag je dus wel verwachten, als het al niet als DE is, dan toch zeker als belegger.

Inmiddels heeft DE zijn resultaten bekend gemaakt en daarmee ook de uitkomsten van het onderzoek in Brazilië. Die vielen per saldo reuze mee, het gaat wel om vele miljoenen waarmee de winst verlaagd moet worden maar ook weer niet zoveel als aanvankelijk werd gedacht. Samengevat: het Braziliaanse management heeft het gedaan, die spanden samen en dat soort fraude is doorgaans moeilijk tijdig te ontdekken.

Schadevergoeding
Vooruit, mooi dat het is afgelopen, denken ze bij DE. Maar niet bij de VEB. Die wil schadevergoeding voor de beleggers die ze vertegenwoordigt en in dat kader wil ze het integrale onderzoek inzien. De VEB kan zich nauwelijks voorstellen dat die fraude niet ook al bestond vóór de beursgang en dan had ze gemeld moeten worden in de prospectus. Of er had een lagere introductiekoers moeten zijn. En misschien wel allebei. DE weigert en laadt daarmee wel de verdenking op zich dat er meer aan de hand was dan ze kwijt wil.

Aandeelhouders hebben in Nederland een prachtig, simpel en laagdrempelig middel om in dit soort zaken gelijk te krijgen en de VEB zet het regelmatig in. Een enquêteverzoek bij de Ondernemingskamer van de Amsterdamse rechtbank is op korte termijn in te dienen en er wordt meestal snel op beslist. Is de beslissing positief voor de aanvrager, dan benoemt de rechtbank onderzoekers en moet DE meewerken, de billen gaan bloot.

Armworstelen
Het is op dit moment dus een stevig partijtje armworstelen tussen VEB en DE en het kan ook nog alle kanten op. De beste kant is natuurlijk een zeer genereuze vergoeding van de schade voor beleggers. En daar bovenop een leuk bedragje voor de VEB, voor de bewezen diensten, zeg maar. Dat laatste heeft de VEB bij andere procedures de afgelopen jaren geen windeieren gelegd, de vereniging ontving bovenop de vergoedingen voor de leden zelf ook flinke bedragen. Is dat erg? Welnee, er wordt geen enkele bestuurder beter van, de leden wel. Want het maakt dat welke multinational dan ook weet dat de VEB voldoende geld op de bank heeft om wie dan ook in jarenlange procedures op de knieën te krijgen.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Long in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.

———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter.

Onderwerpen