Spring naar de content

Hoe ik tegen de spermalamp liep

Al enige tijd beschik ik over het voorrecht van een werkkamer buitenshuis. ’s Ochtends om negen uur naar kantoor en ’s middags om vijf uur weer naar huis: ideaal! Geen last meer van stommelende buren, piano spelende kinderen en colporteurs van de Nierstichting. Heerlijk in eenzaamheid werken en door niemand worden gestoord.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Max Pam

Maar nu kwam ik gisteren thuis van mijn werk en mijn vrouw keek mij vreemd, bijna wantrouwig, aan.

“Wat is er met jou aan de hand?” vroeg ik.

“Ja, kijk maar schuldbewust,” zei mijn vrouw.

“Hoezo?”

Toen pakte zij een doos, waarin zich een apparaat bevond.

“Ken je dit?” vroeg ze.

De doos was afkomstig van de SPYwebshop. Er stond op: Semenspy deluxe.

“Wat is dat?” vroeg ik, zoiets heb ik nog nooit gezien.”

“Houd je maar niet van de domme,” zei mijn vrouw, “dit is een spermalamp.”

“Een wat?”.

“Een spermalamp.”

Ik viel even stil. Toen flitste het door mij heen, dat dit nieuwe woord het woord van het jaar zou zijn, klaar om te worden opgenomen in de Dikke van Dale.

“Een spermalamp,” ging mijn vrouw verder, “is een apparaat waarmee mannelijk zaad kan worden opgespoord. Sperma tussen de lakens, sperma op de bank, sperma op de wc en zelfs sperma in het portiek – zodra de lamp sperma detecteert, slaat hij rood uit. Heb je het niet gelezen? De politie gebruikt de lamp om illegale bordelen op te sporen.”

“Eh…en wat kost zo’n ding?” vroeg ik, zuinig als ik ben.

“Deze Semenspy deluxe kost 149,50 euro. Een goedkopere versie heb je al voor 99,50 euro.”

“Veel geld in deze crisistijden, maar wat heb ik daarmee te maken?”

“Ach, meneer houdt zich van de domme!”

“Ik begrijp je niet.”

“Je begrijpt het niet,” hoonde mijn vrouw, “maar vandaag ben ik met de lamp langs je bureau gelopen, en dat ding sloeg niet alleen rood uit, het begon ook te steunen en te piepen!”

Er viel even een stilte. Toen zei ik: “Maar schatje, je vergist je. Ik was vandaag helemaal niet op kantoor. Ik heb vandaag in de bibliotheek van Spijkenisse een lezing gehouden over Willem Frederik Hermans en De donkere kamer van Damokles. Dat in het kader van Nederland Leest. Het was helemaal uitverkocht en één van mensen in de zaal ontvouwde zelfs een nieuwe theorie. Moet je horen. Osewoudt trekt vrouwenkleding aan en dan komt Dorbeck en die…”

“En waarom slaat dan die spermalamp uit?!” riep mijn vrouw.

“Schatje, dat kan niet bij mij zijn geweest, het ding rook vast het sperma van de onderburen. Je weet toch hoe ze zijn. Altijd aan het schreeuwen.”

Het heeft lang geduurd voordat ik mijn vrouw heb weten te overtuigen. Toen hebben wij de lamp weer in de doos gedaan en naar de commissie-Deetman gestuurd. Die kan de Semenspy deluxe vast goed gebruiken bij haar verder onderzoek.