Spring naar de content

Nieuwe WW gaat Rutte nog veel meer stemmen kosten

Hoewel we nog middenin de zorgpremie-discussie zitten moeten we vooral niet vergeten ook naar andere absurde voornemens van Rutte en Samsom te kijken. De voorgestelde nieuwe WW-regeling is er zo een, zeker als je VVD-er bent.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Laat ik voor het gemak eens aannemen dat een VVD-er twee keer modaal verdient. Met dat uitgangspunt kun je overigens net zo goed GroenLinks, Christenunie, CDA of PvdA hebben gestemd. SP wordt iets moeilijker, tenzij je Derk Sauer heet.

U verdient in 2012 dan € 66.000,- inclusief vakantiegeld, wat erop neerkomt dat uw bruto-maandinkomen € 5.092,- of meer is. Volgens het CBS (peildatum 2010) verdienen in ons land ruim een miljoen personen twee keer modaal.

WW is al geen vetpot
En hoewel ik uiteindelijk bij het voorgestelde nieuwe ontslagstelsel zal belanden wil ik deze miljoen eerst even voorhouden dat ze ook bij het huidige stelsel lopen te dromen. Toegegeven, niemand droomt ervan om werkloos te kunnen zijn, velen dat ze het toch zullen worden. Maar de droom komt vervolgens aan bij de verwachting dat je dan 70 procent van je laatst genoten salaris zult ontvangen.

En dat klopt niet, die 70 procent stopt bij een maximaal inkomen van zo’n € 50.000,-, gebaseerd op een maximaal bruto dagloon per 1 juli j.l. van € 193,-. De maximale bruto WW-uitkering is € 35.427,- per jaar. Neemt u van mij aan dat dit u ergens rond de € 1.800,- netto gaat opleveren per maand. Dat is flink schrikken, maar wel de realiteit. Dat wordt flink bezuinigen, nog maar één keer op vakantie en misschien wel boodschappen doen bij Aldi en Lidl. En dan nog is het zeer de vraag of u uw hypotheek kunt betalen.

U heeft daar nooit zo bij stil gestaan, die 70 procent zit in uw hoofd. Wel, dan bent u nu wakker. Iedereen die meer dan zo’n € 50.000,- bruto verdient kan maar beter andere rekensommen gaan maken.

Als u zo ongeveer altijd gewerkt heeft krijgt u die uitkering maximaal 38 maanden, daarna wordt het de bijstand.

En dan nu het plan van Rutte en Samsom. De WW-uitkering wordt voortaan 24 maanden, vanaf 2014. Maar alleen de eerste 12 maanden daarvan krijgt u de oude, hierboven geschetste regeling. Het volgende jaar wordt het 70 procent van het minimumloon.

Hebben informateurs zitten slapen?
Net als bij de zorgpremie zult u zich misschien met mij afvragen of de (in)formateurs wel bij bewustzijn waren toen ze die afspraken maakten. Want in de nieuwe regeling worden na 12 maanden eerder zo’n vijf dan één miljoen Nederlanders geraakt.

Het Centraal Planbureau – we hebben geen betere berekeningen maar hou het erop dat ze achteraf nooit kloppen – voorspelt sowieso een flink hogere werkloosheid, bijna een procent meer. (Vaste) banen gaan er voorlopig niet meer bijkomen.

Een advies: als u dan toch werkloos moet worden, stuur dan aan op 2013. Want de nieuwe regeling gaat – als hij overeind blijft – in voor nieuwe gevallen vanaf 1 januari 2014.

 

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Neutraal in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.

———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter.

Onderwerpen