Spring naar de content

De Slegte en Selexyz naar de beurs? Slecht idee

Uit berichten in de pers maak ik op dat de lamme en blinde, De Slegte en Selexyz, die in theorie samen heel ver zouden kunnen komen, 15 miljoen euro willen ophalen met de uitgifte van twee obligatieleningen via Alternext, een activiteit van de Amsterdamse effectenbeurs. Ze willen daarmee hun ‘afhankelijkheid van financiers zoals ING, ABN AMRO en het Centraal Boekhuis’ beëindigen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Een dergelijke formulering maakt dat ik denk dat de gelegenheidscombinatie De Slegte en Selexyz ondanks een miljoenenverslindende sanering tijdens een bijna-faillissement nog altijd niet echt gered is. Om te beginnen is het Centraal Boekhuis helemaal geen financier, het is een collectief opslag- en distributiebedrijf, in handen van de boekensector als geheel. De boekhandel financiert, zonodig, het CB.

Het is niet andersom maar toch kon die situatie – het CB financierde Selexyz – ontstaan toen Selexyx in enorme liquiditeitsproblemen kwam en er voor het CB een Catch 22-situatie ontstond. Het heeft toen de vorderingen op Selexyz laten oplopen en ging door met leveren. Zonder leveringen zou Selexyz zeker failliet gaan. Je zou verwachten dat het CB na de ‘redding’ vervolgens weer een normale relatie zou onderhouden – niet die van financier dus – maar daar lijkt het niet op en dat is geen goed teken.

De vloek van het familiebedrijf
De Slegte is het typische verhaal van de derde generatie in een familiebedrijf, de laatste twee heb ik persoonlijk gekend, met de tweede generatie deed ik in een ver verleden zelfs zaken. Vaak bouwt iemand een bedrijf op, zijn zoon expandeert en diens zoon laat het vervolgens uit zijn handen vallen. Ik heb van dichtbij gezien hoe De Slegte de hele opkomst van het verkopen via Internet jarenlang miste en zodoende op een nauwelijks overbrugbare achterstand werd gezet.

Van het buitengewoon verstandige plan om vestigingen van De Slegte en Selexyz samen te voegen omdat ze vaak in elkaars buurt zijn gevestigd op dure locaties, zie ik nog niet veel terecht komen. In het geval van De Slegte wordt dat ook bemoeilijkt doordat het deel van de familie dat de panden bezit niet het deel is dat de boekhandels drijft; de een zijn winst is hier dus het verlies van de ander.

Koop maar gewoon boeken
Terug naar de twee leningen. De eerste krijgt een rente van 6 tot 8 procent, het zal moeten blijken of de markt dat genoeg vindt voor het nemen van dit risico. Want afgezien van de synergetische voordelen die zeker te behalen zijn, gaat het in het boekenvak alleen nog maar slechter.

Die extra ellende komt bovenop het businessplan dat waarschijnlijk, zoals altijd, te optimistisch was. Beleggers die deze obligaties kopen krijgen de boekenvoorraad van De Slegte als onderpand. Eerlijk gezegd is dat geen onderpand, wie in Nederland voorraden boeken kwijt wil, belandt bij De Slegte. Bij wie zou je terecht moeten als De Slegte er niet is als marktpartij omdat hij de verkopende partij is?

De tweede lening zal converteerbaar zijn in aandelen ‘bij een bepaalde koers’. De Slegte en Selexyz geven nu geen aandelen uit, alleen leningen. In het slechtste geval krijgt u in plaats van aflossing, aandelen die niet vrij verhandelbaar blijken te zijn. Het gaat in dat geval slecht met het bedrijf, anders doe je het niet zo.

Als u het al overweegt: doe het niet, koop gewoon boeken.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Neutraal in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.

———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter.