Spring naar de content

De Top 2000 bewijst: Nederland is Volendam zat

Goed nieuws uit de maandag gepubliceerde Top 2000 van Radio 2! Eindelijk lijkt Nederland namelijk Volendam-moe. Van de tien grootste dalers nemen Jan Smit, Nick & Simon en de 3JS de helft voor hun rekening. Ook al waren de acts uit het pittoreske Noord-Hollandse dorp ook dit jaar niet van de buis te slaan, de tekenen van verval waren er ook. We nemen ze even met u door.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Edwin van Sas


Jan Smit
De huidige Volendamse invasie hebben we te danken aan de inmiddels 26-jarige zanger. In zijn slipstream schopte zelfs zijn zusje het tot professioneel playbacker en presentatrice. Smit vierde dit jaar zijn 15-jarig jubileum, maar een Gelredome krijgt hij niet meer vol, in tegenstelling tot Nick & Simon. De man om wie het allemaal draaide is in succes overvleugeld door het duo dat dit seizoen ook bedankte voor ‘De Zomer Voorbij’, het op staatskosten gefinancierde lach-of-ik-schiet format waar Volendamse artiesten in een zonnig oord vakantie mogen vieren. Smit ziet zelf ook dat zijn tijd geweest is en heeft zich op een acteercarriere gestort. U begrijpt, een muzikale verlossing betekent nog geen definitieve verlossing.

Nick en Simon
Nick Schilder en Simon Keizer waren dit jaar razend populair. Het Gelredome vol krijgen is voor hen geen probleem en ze kregen zelfs 50 bioscopen gevuld met jonge meisjes die een concert daar via een livestream volgden. Maar het Volendamse duo vertoont tekenen van een aanstaande breuk. Vorig jaar werd al eens met een ander geëxperimenteerd en de albumpresentatie bij DWDD stond vooral in het teken van toekomstige uitstapjes. Niet zo vreemd, want iedereen kan zien dat Simon de muzikale ontwikkeling van Nick in de weg zit. Maar hoe hem netjes te lozen? Op Schilders verzoek zijn de optredens van het duo inmiddels stopgezet en het wachten is op het moment dat hij (om gezondheidsredenen) ‘voor zichzelf kiest’. Dat de Top 2000 noteringen zo slecht zijn in hét Nick & Simon jaar, mag gezien worden als een aanmoediging om ermee te kappen. Alleen de Nederlandse Spoorwegen kunnen een breuk van NS om financiële redenen nog vertragen.

3JS
En dan hebben we nog de 3JS, want met een zanger en een duo miste dat nog in het palet. Jan Keuken (artiestennaam Dulles) is een heel goede zanger, maar dat de pubers die naar ‘De Zomer Voorbij’ kijken niet warm lopen voor het trio Dulles (1975), Schilder (artiestennaam De Witte, 1954) en Kwakman (1977) laat zich raden. Tot op heden profiteerden ze van de aanzuigende werking van Jan Smit en Nick & Simon, maar als die er definitief de brui aan geven ligt een toekomst in de vergetelheid van bejaardentehuizen meer voor de hand dan rocken in feesttenten.

Er is hoop
We begonnen ermee dat het lijkt alsof we Volendam-moe zijn. Maar natuurlijk zijn we het dorp niet beu, maar ‘slechts’ de gecultiveerde palingsound en de vertrossing ervan in real-life soaps. Het doet ons dan ook deugd te zien dat de nieuwe Volendamse artiesten als Case Mayfield, Martine Bond en AlascA maling aan de paling hebben.

De Top 2000 wordt vanaf 25 december uitgezonden op Radio 2.