Spring naar de content

Nieuw: haal hersenen uit uw urine

Chinese onderzoekers hebben iets ontdekt: uit menselijke urine kun je hersencellen (en  elke andere cel die je maar wilt) maken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Zondag publiceerde het vakblad Nature Method een onderzoek van stamcelbioloog Duaquing Pei en collega’s van het Guangzhou Institute of Biomedicine and Health. Zij zijn sinds kort in staat om stamcellen te destilleren uit urine.

Het proces gaat als volgt: onze nieren laten cellen los. Dat is normaal, want een nier ‘ververst’, net als alle andere organen van ons lichaam, continu. Deze cellen komen terecht in je urine en werden door de onderzoekers opgevangen. Middels een kweekschaal (we zullen u het gehele proces besparen, dat is hier na te lezen) worden de niercellen omgezet naar stamcellen. Dit proces duurt twee weken. Die stamcellen zijn op hun beurt de basis voor alle cellen in het lichaam, en kunnen ‘geherprogrammeerd’ worden. Dit proces duurt nog eens enkele weken. Zo kun je uiteindelijk elke andere cel (hersencel, bloedcel, et cetera) maken die je wilt.

Wat kunnen we met deze ontdekking? We konden al stamcellen onttrekken aan embryo’s (ethische bezwaren) en aan onder meer huid- en bloedcellen, alleen duurt dat proces veel langer. Ook is het bij jonge kinderen bijvoorbeeld makkelijker om urine af te nemen dan een stukje huid. Met de hersencellen die uit de urine zijn ontfutseld kan er bijvoorbeeld per patiënt specifiek onderzoek worden gedaan naar ziekten als Alzheimer en Parkinson. Ook is het in de toekomst wellicht mogelijk, zo zeggen de optimistische onderzoekers althans, om deze degeneratieve ziekten met behulp van deze toepassing te genezen.

Lees het onderzoek hier.

Onderwerpen