Spring naar de content

Je zal het maar zijn, Sophie Hilbrand

Een tv-programma over een afgetrainde sportinstructeur annex feeder die zijn vriendin tot 160 kilo tracht te voeden en een boeddhistische non die in de bossen van Heerenveen leeft. Je denkt al gauw aan een format met een Echt meisje in de Jungle, of wat Passie in de Polder. Dat het ook anders kan, bewijst Sophie Hilbrand al drie seizoenen in Je zal het maar zijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Edwin van Sas

Elke aflevering worden drie personen geportretteerd die een afwijkend bestaan leiden. Die afwijking is soms zelf gekozen (feeder, leven in het bos) maar vaak ook onvrijwillig. Je zal het maar zijn is dan ook geen freakshow, het afwijkende leven is slechts de aanleiding. Hoe ga je bijvoorbeeld door met leven als je man op het Leidseplein wordt doodgeslagen door een taxichauffeur, en je overspoeld wordt met media-aandacht? En hoe leef je verder als je vriend zijn auto tegen een boom rijdt waardoor je verlamd raakt, jou achterlaat en er met een ander meisje in je straat vandoor gaat?

Eigenlijk is het een schattige huisvader

Niet op een voetstuk
De deelnemers aan Je zal het maar zijn worden echter niet kritiekloos op een voetstuk gezet, zoals een programma als Showroom. Sophie stelt regelmatig pijnlijke, confronterende vragen aan de deelnemers en JZHMZ weerlegt daarmee vooroordelen of doet het je op zijn minst anders tegen mensen aankijken. Zo blijkt de hele vriendengroep van wonderkind Erik van den Boom (a.k.a. Erik Arbores) beroemd te willen worden en zegt hij zelf dat ‘natuurlijk iedereen beroemd wil worden’ – terwijl dat nou precies is wat hij op het eerste gezicht niet uitstraalt. Een volledig onder getatoeëerde man blijkt een schattige huisvader te zijn en het levensverhaal van oud-turnster Verona van de Leur werpt een ander licht op haar opvallende carrièremove naar de webcam.

Louis Theroux-achtige charme
Precies zoals Sophie onbekende Nederlanders benadert ze ook de bekende(re) Nederlanders, zoals Michael Boogerd, Liesbeth Kamerling of de dochter van Patty Brard die aan het programma meewerken. Ze heeft de gave om kritische vragen te stellen zonder veroordelend te zijn, én is oprecht geïnteresseerd in het antwoord. Koppel dat aan een Louis Theroux-achtige charme en ‘one of the guys/girls’ uitstraling en Je zal het maar zijn levert iedere keer intrigerende verhalen op.

Ik vrees wel voor Sophie dat ze zo’n type is aan wie mensen bij een eerste ontmoeting in de kroeg meteen hun hele levensverhaal gaan afsteken. Je zal het maar zijn…

Dinsdag 11 december wordt de laatste aflevering van het derde seizoen Je Zal het maar Zijn uitgezonden door BNN op Nederland 3 om 20.30 uur. De eerdere afleveringen zijn online terug te kijken.

———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter en Facebook.

Onderwerpen