Spring naar de content

Het einde der tijden (1): De Gelderse reddingsboot

Vrijdag 21 december vergaat de wereld. Of niet? Nederland is verdeeld. Wij spraken enkele mensen die geloven in de voorspelling van de Maya’s. Drie verhalen: over een reddingsboot, het leven in ‘De Nieuwe Tijd’ en de Franse berg Bugarach.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

1. Met z’n allen in een reddingsboot

“Met de media praten mijn man en ik niet meer. Ze verdraaien alles. Als je iets wilt weten moet je de andere berichten maar nalezen. Dag.” Duidelijke taal van de familie Van der Meer uit het Gelderse Kootwijkerbroek.

Het televisieprogramma De Vijfde Dag had eerder deze maand wél het genoegen om met de strenggelovige familie te spreken. “Vrijdag komt er een tsunami, en misschien zelfs wel een tweede zondvloed.” De 67-jarige Pieter Frank van der Meer is de pater familias. Hij weet het zeker: het einde van de wereld is in zicht. “De planeten staan vrijdag allemaal op één lijn. Door de enorme energieën die daardoor vrijkomen zal er een zonnevlam ontstaan, die uiteindelijk zal lijden tot een wereldwijde tsunami en misschien zelfs wel een tweede zondvloed.”

De reddingsboot
Van der Meer en zijn familie zijn lid van de Huis-Israël-Gemeente, een christelijke gemeenschap die de Bijbel nauwkeurig bestudeert. In de tuin ligt sinds jaar en dag een enorme reddingsboot, geheel waterdicht, jaren geleden aangeschaft voor de prijs van 13.000 euro. Van der Meer kruipt naar binnen en laat het interieur van de boot zien. Boven de veiligheidsgordels heeft hij thermosokken neergelegd. Niet voor koude voeten, maar om achter je hoofd te leggen. “Dan bots je niet zo hard met je hoofd tegen de wand.” Voor het gemak dus. “Ja, we zijn hele nuchtere mensen.”

De boot van de familie Van der Meer is van alle gemakken voorzien, laat Pieter Frank van der Meer zien. Hij heeft onder meer thermosokken achter de veiligheidsgordels geplaatst, zodat je je hoofd niet stoot tegen de wand als de boot schommelt.

Aardbeving
De heer Van der Meer is niet helemaal overtuigd van een allesvernietigende tsunami: een aardbeving behoort volgens hem ook nog tot de mogelijkheden. Speciaal voor deze dreiging heeft hij een Jeep met aanhanger aangeschaft, waarin hij binnen no time zijn familie (en de aanhanger met tenten en proviand) naar een veilige locatie kan vervoeren. Hij kent de vluchtroute inmiddels al uit zijn hoofd. “Mocht er een aardbeving komen, dan vluchten we met z’n allen naar de heide. Daar is het mooi vlak, geen bomen… een ideale plek om onze tent op te slaan en te overleven. Maar vooralsnog ga ik uit van een tsunami, hoor.”

De familie gebruikt de laatste dagen op deze aarde om goed na te denken over het vluchtplan. “Het zou natuurlijk jammer zijn als we iets zouden vergeten. Maar zoals het er nu naar uit ziet zijn we op alles voorbereid.” En, zo voegt mevrouw Van der Meer er aan de telefoon nog aan toe: “We zijn nergens bang voor; we hebben de afgelopen nachten heerlijk geslapen.”

Lees hier deel 2 en deel 3.