Spring naar de content

Alvast voor u samengevat: het Sportjaar 2013

Het sportjaar 2013, alvast voor u samengevat. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Heinen

16 januari: Wilfried Bony vertrekt bij Vitesse. Het Siberische Novosibirsk is zijn nieuwe club. “Dit is een droom,” aldus de Ivoriaanse spits. “Er was concrete belangstelling uit Italië  Spanje, Engeland, Duitsland en Kerkrade. Maar als Novo zich dan meldt, dan denk je niet na.”

29 januari: Nederlands dartwonder Michael van Gerwen raakt geblesseerd bij het verwisselen van een DVD uit zijn DVD-speler Zijn revalidatie zal meerdere maanden in beslag nemen.

30 januari: In Louisville wordt Marianne Vos geheel volgens verwachting wereldkampioen veldrijden. Opvallend genoeg wint Vos ook het zilver en het brons. Verslaggever Herbert Dijkstra spreekt van een ‘toch best wel opmerkelijke prestatie’.

17 februari: Tijdens het WK Allround in Hamar wint Sven Kramer alle afstanden. Ook is hij de snelste fietser van het hotel naar de ijsbaan, zegeviert in alle potjes Pictionary en heeft hij iedere avond het eerste van iedereen zijn bord leeg.

Petje af voor Sven Kramer. Hij wint alle afstanden op het WK Allround

21 maart: Ranomi Kromowidjojo en Pieter van den Hoogenband gaan samenwonen. Althans, dat meldt onderzoeksjournalist Albert Verlinde in RTL Boulevard. Verlinde baseert zich op anonieme meldingen vanuit Eindhoven, waar in de tuin van een villa aan de Sparrenweg een kuil wordt gegraven met de omvang van een Olympisch zwembad.
De term ‘liefdesnestje’ valt.

3 april: Johan Cruijff lanceert een nieuw plan om Ajax te redden. In Cruijffs Masterplan Part Three zijn sleutelposities weggelegd voor oud-spelers Ivan Gabrich, Victor Sikora en Angelos Charisteas. Cruijff: ‘Het DNA van een club wordt gevormd door de oud-spelers.’

16 april: Rafael Nadal meldt zich af voor Roland Garros en is daarmee nu officieel een jaar lang de beste geblesseerde tennisser ter wereld.

12 mei: Graziano Pellè wordt topscorer van Nederland, dankzij twee kopgoals tegen NAC. In de slotfase moet de Italiaan zich laten vervangen wegens een blessure aan zijn kapsel.

Ook tijdens het koppen zit het haar van Graziano in de plooi

15 mei: Op het groot Internationaal Sportgala van Nieuw Buinen in Snackbar ‘Vette Willie’ (mede georganiseerd door sportperiodiek Het Nieuwste Schavot) wordt wielrenster Yvonne Hijgenaar uitgeroepen tot Sporter met de Mooiste Naam. Collega-renster Iris Slappendel verlaat woedend de zaal en kondigt juridische stappen aan.

4 juni: Lance Armstrong kondigt zijn comeback in het wielrennen aan. Niet als wielrenner, maar als directeur van de ethische commissie van de UCI. Volgens Armstrong zijn er nog altijd veel renners die hun sport op een ethische manier bedrijven. “En dat is verwarrend voor supporters,” aldus de Texaan. “Ik zal doen wat ik kan om de moraal in de wielersport te bestrijden. Maar we moeten het met z’n allen doen.” Onder meer Hein Verbruggen, Pat McQuaid en Bjarne Riis hebben zich achter Armstrongs kandidatuur geschaard.

2 juli: Het avondprogramma van Mart Smeets tijdens de Tour de France gaat dan toch nog een jaar door. De NOS-mastodont zou eigenlijk gaan afbouwen bij Omroep MAX, maar na emotionele oproepen door Tourdirecteur Christian Prudhomme, Lance Armstrong, Eddy Merckx, Fausto Coppi (vanuit het hiernamaals) en Mevrouw van Zetten uit Tiel (die alweer vijf jaar in Helmond woont, ‘geheel naar tevredenheid’) zwicht de nationale omroep alsnog en geeft ‘De Avondetappe’ ruim baan.

Mart en Dalida zullen ook in 2013 weer bij de NOS te horen zijn

8 juli: Esther Vergeer wint een wedstrijd.

14 augustus: Erben Wennemars barst tijdens een optreden in De Wereld Draait Door in tranen uit en kondigt aan dat er dit jaar waarschijnlijk toch geen Elfstedentocht meer komt. “Maar volgend jaar sowieso,” aldus een in sneltreinvaart weer opgemonterde tafelheer.

22 augustus: De her en der aangekondigde transfers van Lionel Messi naar Chelsea, Real Madrid, Zenit Sint-Petersburg, Anzhi, Manchester City, Schalke 04, Boca Juniors en Roda JC gaan wederom niet door. Op het internationaal congres voor voetbalgeruchtenwebsites in Uden wordt opgeroepen tot herbezinning.

2 september: In een groots afscheidsinterview in Voetbal International kondigen Christian Eriksen (naar Barcelona), Viktor Fischer (naar Arsenal), Daley Blind (naar Real Madrid), Ricardo van Rhijn (Manchester United) en Lorenzo Ebecilio (NEC) aan over enkele jaren dolgraag hun loopbaan bij Ajax te willen afsluiten.

26 september: RTL7 kondigt een nieuw programma aan. Na Voetbal International, VI Vandaag, RTL Sport Inside en de zomerhit ‘Derksen & Genee komen naar je toe deze zomer, zolang je abonnee van VI bent tenminste’ probeert de zender nu analyticus René van der Gijp wat bekender te maken voor het grote publiek.
In het 47-delige docudrama ‘Gijp speelt thuis’ zien we de goedlachse Dordrechter in de pieken en de dalen van zijn dagelijks leven, ver weg van de glitter en glamour van Hilversum. “Ik zal vooral veel op het bankie liggen. Blaadje lezen, wedstrijdje kijken. En dat kunnen mensen dan zien,” aldus de hoofdpersoon. “Heerlijk toch?”

Een docudrama over René van der Gijp. ‘Lachen toch?’

27 september: In Florence wordt Marianne Vos wereldkampioene wielrennen. Herbert Dijkstra noemt haar in zijn live-verslag ‘een heel bijzonder meisje’.

24 november: Landskampioen Vitesse verslaat in de Champions League achtereenvolgens Anarthosis Famagusta, Borussia Dortmund en Paris Saint-Germain. Na de poulefase kondigt de Qatarese voorzitter van PSG aan Vitesse als geheel te kopen en naar Parijs te transporteren.
Theo Janssen reageert gematigd enthousiast: ‘Hoezo: Parijs?’

13 december: Voetbaltrainer Aad “#hashtag” De Mos wordt uitgeroepen tot Twitteraar van het Jaar, Man van het Jaar, Eindhovenaar van het Jaar en Jogger van het Jaar. Ook wordt hij gevraagd als Ere-ambassadeur voor de Brabantse Heidebeleving.
De Mos: ‘#ZININ”.