Spring naar de content
bron: anp

De eeuwig jonge femme fatale

De brandende kwestie van deze maand betreft de vraag welke Nederlandse 45plus-vrouw er het best in slaagt zichzelf te blijven positioneren als eeuwig jonge femme fatale annex krasvrije polderdiva. Onze voorselectie ziet u hiernaast.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Patricia Paay (1949)

Eerste Nederlandse zangeres die – in 1973, toen nog als frontvrouw van de Rotterdamse rockformatie Heart – topless poseerde in een poging de platenverkoop te stimuleren. Werd in de jaren tachtig Star Sister en wederhelft van Veronica-boegbeeld Adam Curry, vijftien jaar haar junior. Na een langjarig verblijf in de VS en Engeland alsmede een heuse realitysoap (Adam’s Family) ging het stel in 2009 uit elkaar. Nog datzelfde jaar stond Paay, inmiddels zestig, in het kerstnummer van Playboy: als de oudste playmate ooit. 

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Connie Breukhoven (1951)

Brak begin jaren tachtig onder de artiestennaam Vanessa door als zingend en acterend Busenwunder, maar was ook toen reeds de dertig gepasseerd. Trouwde in 1987, drie jaar na haar laatste toptienhit, met Free Record Shop-tycoon Hans Breukhoven, met wie ze tot 2009 Neerlands meest besproken glamourcouple vormde. Zwaaide tevens de scepter over een eigen beautycentrum met de geruststellende naam Clinic for Injectables en deed in 2010 een vermetele poging tot softjazz annex elevator music op het album Just Conny

Anita Witzier (1961)

Enig kind van een Nederlands hervormde begrafenisondernemer uit de Alblasserwaard. Maakte in de jaren tachtig furore als omroepster van Veronica, maar stapte later over naar de KRO, waar ze scoorde met onder meer Hints, Tien voor Taal en Memories. Won in 2007 de Zilveren Televizier-Ster, de publieksprijs voor beste vrouwelijke televisiepersoonlijkheid van het jaar. Mag graag de doorgewinterde vamp spelen. Zo hing Witzier in 2009, op 47-jarige leeftijd, poedelnaakt in duizenden bushokjes ter promotie van haar nieuwe televisieprogramma Blootgewoon.

Myrna Goossen (1962)

Voormalig ledenwerfmeisje van de AVRO, toen dat – zo’n dertig jaar geleden – nog een vak was. Werd daarna gevraagd als omroepster en maakte tevens furore als assistente bij Wedden, dat?, waar ze door presentator Jos Brink veelvuldig werd aangesproken als ‘lachebekje’. Haar imago als ideale directiesecretaresse kreeg een extra component toen ze in 1998, op de dappere leeftijd van 35, besloot tot een blootreportage. Anno 2013 is de nog altijd goedlachse Goossen een van de gezichten van ouderenomroep MAX.

Tatjana Simic (1963)

Begon als playmate en brak bij het grote publiek door als de promiscue dochter Kees (“Buurman, wat doet u nu?”) in de speelfilm Flodder (1986). Ging daarna ook zingen, jureren en figureren in diverse televisieprogamma’s, laatstelijk samen met Patricia Paay en Patty Brard in Diva’s draaien door. Hoewel reeds 49, stond ze onlangs voor de dertiende keer in Playboy. “Niet te geretoucheerd,” waarschuwde ze in Het Parool. “Je ziet gewoon mijn huid en mijn buikje.” Dat bleek te kloppen.

Linda de Mol (1964)

Meest Nederlandse vrouw aller tijden, want altijd en overal keurig in het midden. Of zoals Elsevier het in 2009 formuleerde: “Glamoureus genoeg om naar op te kijken, gewoon genoeg om je mee te identificeren. Een beetje braaf, een beetje sexy.” Wat dat laatste betreft baarde De Mol in 2004 opzien door zich – ten behoeve van LINDA. – in bad te laten fotograferen met toenmalig bondscoach Marco van Basten. In 2010 ging ze op herhaling, nu met Viggo Waas en Peter Heerschop.

Monique Sluyter (1967)

Begon haar carrière in 1985 als Miss Friesland, maar verkaste al snel naar Milaan, waar ze co-moderator werd van de Italiaanse strip(tease)kwis Colpo grosso. Tussen 1990 en 1993 was ze te zien in de Duitse versie (Tutti Frutti), die bij onze oosterburen een cultstatus zou krijgen. Op de Nederlandse televisie brak ze in 1991 door als interviewster van het Veronica-programma Erotica. En voor het geval u recentelijk geen schaftkeet heeft bezocht: dit jaar siert Sluyter, 45 jaar oud, de kalender van Panorama.