Spring naar de content

Leon de Winter, son of anarchy

Zoals iedere keurige Jood heeft Leon de Winter een verstand. En goede smaak. De juiste contacten. De Winter rijdt in een Porsche, ‘bromance’ schiet te kort als je de vriendschap met hem en Bram Moszkowicz zou omschrijven, en zijn leuke vrouw weegt niet meer dan 50 kilo.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Olga Kortz

Allemaal ingrediënten voor een geslaagd leven. Maar zoals alle mensen met een verstand ziet Leon de Winter dat het op sommige plaatsen in de wereld nog steeds helemaal misgaat. Dat hindert zijn geslaagde leven. Zo schijnen er nog steeds groepen mensen, nee: complete samenlevingen te bestaan waarin de Jodenvervolging het antisemitisme niet in de taboesfeer heeft gedrongen na de Tweede Wereldoorlog.

Apen en varkens
In Egypte schijnt ene Morsi de Joden ‘bloedzuigers’ te noemen. ‘Bloedzuigers die de Palestijnen aanvallen.’ Bloedzuigers is geen sympathiek woord. Maar houd u vast, Morsi gaat nog een stapje verder. Hij noemt de Joden ‘oorloghitsers, afstammelingen van apen en varkens’. In onze cultuur wordt dat als schokkend ervaren. Ik geloof dat hoe zuidelijker men gaat, hoe temperamentvoller de uitspraken. Het is de reden waarom we Spaanse en Italiaanse vrouwen zo onweerstaanbaar vinden. Maar eigenlijk heeft het weinig om het lijf.

Leons belastinggeld
Egypte gaat geld ontvangen van Nederland voor een aantal projecten. Volgens Leon de Winter is 90% van de Egyptische burgers (overwegend) voor een grote rol van de sharia in hun land. Leon de Winter heeft nu besloten dat hij hier geen cent aan gaat meebetalen. Hij is van plan een paar honderd euro minder belasting over te maken. Blijkbaar is de laatste rage rondom het zorgstelsel (het idee alleen geld willen te betalen voor de eigen zorg) nu in een bredere fiscale testfase beland.

Sons of Anarchy
In Pauw en Witteman lichtte hij het dinsdagavond verder toe aan de hand van een stoer jongensvoorbeeld. Leon de Winter is al een paar decennia te zwaar en moet daarom iedere ochtend ‘bewegen’, op een machine thuis. Leon de Winter kijkt dan de Amerikaanse serie ‘Sons of Anarchy’, dat het verhaal vertelt van een motorclub. Iedere aflevering wordt democratisch besloten wie er dood moet. Om deze schitterende parabel samen te vatten: de democratisering leidt niet altijd tot beschaving.

Democratie? Afschaffen!
Leon de Winter heeft verstand. Leon de Winter is er achter dat de democratie een onwerkbaar model is bij bepaalde bevolkingsgroepen zonder cultuur, een zelfbewuste middenklasse, een scheiding der machten. Het liefst zou je deze mensen onderdrukken, hun geloof afnemen, en onze westerse overtuigingen laten scanderen, op ieder gevraagd moment. De democratie staat ons helaas niet toe de wereld te bevrijden van dit tuig. Zolang de democratie bestaat zal het leven van Leon de Winter niet geslaagd zijn. Mijn suggestie: of we schaffen de democratie af, of Leon de Winter.

De meeste stemmen zullen gelden.