Spring naar de content

Topman banken Boele Staal: wij van WC Eend….

De pointe van de legendarische WC Eend-reclame (‘Wij van WC Eend adviseren WC Eend‘) moet Boele Staal helemaal ontgaan zijn. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Hij spreekt ons toe, als voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken, en hij begrijpt niet dat wij de banken nog altijd niet in onze armen sluiten. In de Volkskrant legt hij het allemaal nog eens uit, opdat wij – eenvoudige burgers – het begrijpen.

Hockeyveld, golfbaan, het betere restaurant
Boele Staal is zo’n man waarvan in bepaalde kringen wordt gedacht dat er niets mis mee is. Habitat hockeyveld, golfbaan, het betere restaurant. Wijs kijkt hij ons bij dat interview in een soort van staatsieportret in de ogen. Onberispelijk gekleed, speldje van de koninklijke onderscheiding subtiel op het revers. Keurige grijze haren, net iets over het oor, zo ook nog een rock & roll-verleden suggererend. Prominent D’66-er. Oud commissaris van de Koningin. Zoals gezegd, niks op aan te merken als blijf ik op zoek naar de eigenschappen. Een paar citaten:

Op de vraag wat hij ervan vindt dat de banken als de hoofdschuldigen worden gezien van de crisis: ‘Het is verontrustend dat het vertrouwen in de financiële sector nog steeds heel laag is terwijl de banken zeer goed op weg zijn met de zelfregulering onder de Code Banken.’

Die is duidelijk: dat ligt aan u en mij, niet aan de banken.

En verder: ‘Die bananenschil van de subprime hypotheken heeft ertoe geleid dat we in de westerse wereld op onze neus zijn gegaan. Dat is een uitwasje van het kapitalisme.’

En aan het eind van het interview, op de suggestie dat hij zaken wellicht niet zo handig heeft aangepakt: ‘Aan de andere kant: ik ben de architect van de commissie-Maas geweest, ik heb Wouter Bos een herenakkoord voorgesteld over de bonussen, ik heb de Code banken heel erg tot stand gebracht en ingevoerd. Dat zijn mijn zegeningen.’

Tijd voor een nieuwe commercial?
Het is goed dat deze Boele zo tevreden kan zijn over zijn eigen functioneren, want ons lukt dat nog niet zo goed. Trouwens, die commissie-Maas werd geleid door die net gepensioneerde ING-bankier die in de jaren voor zijn pensioen als CFO van ING de architect moet worden geacht te zijn van ING’s betrokkenheid bij die Amerikaanse subprime-rommel die Staal een ‘uitwasje’ noemt. Maar waar wij niettemin met z’n allen nog voor tientallen miljarden borg voor staan. Boele’s interview heeft ermee te maken dat hij nu, op 65-jarige leeftijd, mee gaat stoppen. Voor zijn belangvereniging een uitgelezen mogelijkheid om een nieuwe commercial te proberen.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Neutraal in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter en Facebook.

Onderwerpen