Spring naar de content

De 7000 auto’s van de sultan van Brunei

Zou koningin Beatrix tijdens haar staatsbezoek ook een rondleiding krijgen in de garage van de sultan van Brunei? De sultan is, behalve van negen vliegtuigen, namelijk ook eigenaar van zo’n zevenduizend (droom)auto’s.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

De automobielen staan naast elkaar opgesteld in de grootste garage ter wereld met de omvang van vijf vliegtuighangars. Elk merk auto heeft een speciale vleugel. Zo is er de Ferrari-vleugel, de Jaguar-vleugel, de Rolls Royce-vleugen en ga zo maar door. De auto’s hebben een gezamenlijke waarde van vijf miljard euro en staan het grootste gedeelte van het jaar stil.

Hoe ziet de collectie van de rijkaard er uit? Wel, de sultan heeft zo’n 600 Rolls Royces, 452 Ferrari’s, bijna vierhonderd Bentleys, 134 Koenieggs, acht F1’s van McLaren, zes Dauer 962 LM’s en nog een paar duizend andere snelheidsmonsters. Opmerkelijk: voor het paleis van de sultan staat 24 uur per dag, zeven dagen per week een Rolls Royce met ronkende motor klaar. Want over de hoge benzineprijs maken ze zich in dit kleine oliestaatje geen zorgen.