Spring naar de content

Episch. We gaan asteroïden plunderen

We hebben er even op moeten wachten, maar Bruce Willis en Ben Affleck kunnen hun gear weer uit de kast trekken. Dit keer niet om de aarde te redden, maar om het universum leeg te plukken. Als we het nieuw opgerichte Deep Space Industries Inc. moeten geloven wordt het schaarsteprobleem van verschillende mineralen binnen enkele jaren opgelost doordat  we de grondstoffen van asteroïden gaan delven.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Aaron van Wirdum

Als het plan werkelijkheid wordt, betekent dit volgens de ondernemers dat we als mensheid een bijzonder lucratieve inkomstenbron rijker zijn. Deep Space Industries stelt dat de mineralen waaruit near-earth asteroïden bestaan zo veel waard zijn dat het loont brokken ervan los te boren en richting aarde te schieten. En dus dat buitenaardse mijnbouw de toekomst heeft. Wisten we natuurlijk allemaal al lang.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Flink prijskaartje
Het is nu alleen nog wachten op genoeg investeerders, want naast het juridische aspect zijn ruimteprojecten behoorlijk prijzig: inflatie meegerekend kostten de Apollomissies bijvoorbeeld zo’n honderd miljard dollar. Dan zou je met de huidige marktwaarde al snel een miljoen kilo platina moeten delven om het geheel betaalbaar te maken. Alleen houdt die marktwaarde als het plan werkelijkheid wordt natuurlijk geen stand, aangezien zulke metalen vooral duur zijn vanwege hun aardse schaarste. Misschien dat het daarom realistischer is dat de komende jaren geen asteroïden, maar vooral de ondernemers worden kaalgeplukt.

Deep Space Industries is overigens niet het eerste bedrijf dat asteroïden wil melken, Planetary Resources Inc. kondigde vorig jaar al een dergelijk plan aan. Maar aangezien juist een wedloop in het verleden de ontwikkeling van de ruimtevaart in een stroomversnelling heeft gebracht is het vanaf nu misschien toch echt menens. Na die tussen de Amerikanen en Russen kan de tweede spacerace dan eindelijk beginnen, dit keer met commerciële belangen. Ready… steady… GO!