Spring naar de content

Ronald Plasterk, minister namens het CDA

De meeste mensen zijn het waarschijnlijk al vergeten, maar er heeft ooit een politieke partij bestaan die luisterde naar de naam CDA. Waar de partij precies voor stond was nooit geheel duidelijk. Of we zijn het vergeten. We herinneren ons nog iets vaags met dissidenten, een dictator die Maxime Verhagen heette en een spindoctor met flaporen en een maîtresse.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Olga Kortz

Na een beetje googelen bleek het CDA zich graag als de familie-en gezinspartij te presenteren. Je vraagt je af hoe de spindoctor met maîtresse zo lang spindoctor heeft kunnen zijn. Familie-en gezinspartij? Iedere idioot kan bedenken dat alleen een partij die genoeg van zichzelf heeft zo’n positie wil innemen. Familie is familie. Maar je hebt ze niet zelf uitgekozen. En je bent ze ook niets verplicht. Om de goede vrede te bewaren bel je je moeder op haar verjaardag. Stuur je je oma een kerstkaart. Maar daar houdt het dan ook wel een beetje op.

Opvoeding
Het CDA lijkt echter uit de dood te zijn opgestaan. In de gedaante van minister Plasterk. Ronald Plasterk, tegenwoordig minister van Binnenlandse zaken, roept ouders op om hun kinderen weer te gaan opvoeden. Het bericht dat er af en toe ambulancebroeders gemolesteerd worden heeft nu ook Ronald Plasterk bereikt en Plasterk legt de verantwoordelijkheid voor dit gedrag bij de ouders. Hij vindt het daarnaast van de zotten dat zodra een kind op school op zijn falie krijgt, ouders op hoge poten naar de schoolleiding stappen en uitleg eisen, in plaats van te veronderstellen dat het wel terecht moet zijn geweest.

Taalverloedering
Je vraagt je af hoe het komt dat Plasterk zo vaak tijd over heeft om zich te vervelen en platitudes te spuien. Ik herinner me een aflevering van DWDD. Plasterk verzette zich tegen de zinsconstructie ‘hun hebben’. Wat Plasterk betreft was de taal wel even genoeg veranderd. We moesten rekening houden met de nieuwe Nederlandertjes met ouders die de taal niet beheersten. Het Nederlands moest simpel blijven. Gelukkig zat er een  taalkundige naast die hem probeerde te overtuigen van zijn verspilde energie; zelfs de grote Ronald Plasterk zal zich niet tegen taalverandering kunnen verzetten omdat taal zich niet aan banden laat leggen. Zoals ook vervelende kinderen zich niet aan banden laten leggen. En hun ouders eigenlijk ook niet.

Laat ons bidden
Maar ze kunnen Ronald Plasterk nog meer vertellen. Ronald Plasterk is de waarden van het CDA nog niet vergeten. Hij was het er als ex-katholiek altijd zo mee eens. Je zou er bijna medelijden van krijgen. De implosie van het CDA was geen prettig aangezicht. Dat wens je weinig mensen toe. Laat ons bidden dat de implosie van Ronald Plasterk snel en pijnloos voorbij zal gaan.