Spring naar de content

Hoera! Roken kan dus toch veilig

Goed nieuws voor de jonge rokers onder u: als u uw nicotineverschaffende gewoonte afleert voordat u de magische leeftijd van veertig jaar bereikt is er wat betreft uw levensverwachting niet zo veel aan de hand. Althans, dat beweren de Canadese onderzoekers van het St. Michael ziekenhuis in Toronto.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Aaron van Wirdum

Het onderzoeksteam van het Centre for Global Health Research van St. Michael’s is tot deze conclusie gekomen door gegevens van circa 16.000 inmiddels overleden rokers uit de VS en Canada te vergelijken met die van niet-rokers.

Hoewel een rookverslaving gemiddeld tien jaar van het leven kost, wijst het nieuwe onderzoek uit dat op tijd stoppen de schade behoorlijk herstelt: wie het roken tussen zijn of haar 35ste en 44ste opgeeft sterft gemiddeld nog maar een enkel jaartje eerder. Dit komt vooral doordat de kans op bepaalde rook-gerelateerde aandoeningen, zoals hartkwalen, met de jaren verdwijnt.

Ook later stoppen heeft positief effect
Wie na zijn 44ste stopt kan daar nog steeds van profiteren. Zij die tussen hun 45ste en 54ste stoppen leven gemiddeld zes jaar langer dan diegenen die doorpaffen tot hun dood, terwijl rokers die daar tussen hun 55ste en 64ste nog mee ophouden er gemiddeld nog vier jaartjes bij pakken.

Toch betekent dit niet dat jongeren tot hun veertigste onbezorgd kunnen paffen, waarschuwt onderzoeksleider dr. Prabhat Jha.  Het risico op sommige andere aandoeningen – zoals longkanker – blijft namelijk altijd groter voor ex-rokers dan voor nooit-rokers.

En dan hebben we het nog niet over de schade voor uw portemonnee: een pakje sigaretten kost vanaf 1 april 5,40 euro…

Onderwerpen