Spring naar de content

Bloemlezing van racisme in het voetbal (ter ere van Jozy Altidore)

Gisteravond konden we weer eens ouderwets genieten van de volkomen stompzinnige minderheid die in voetbalstadions mensen discrimineert (strafbaar), racistisch bejegent (strafbaar) en ernstig beledigt (strafbaar).

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Heinen

En er was Jozy Altidore, die de boel een beetje relativeerde, een staaltje zelden geziene grootmoedigheid. Een intelligente, genuanceerde en weloverwogen reactie, zo kort nadat je door een paar honderd moeizaam functionerenden unisono voor aap bent uitgemaakt, prettiger wordt het niet.

Ter ere van Jozy Altidore, en speciaal voor hen die denken dat racisme en discriminatie langs de velden met uitsterven werd bedreigd en dat alleen het FC Den Bosch-publiek dat nog niet weet: hierbij Een Kleine Doch Gezellige Bloemlezing Van Het Voetbalracisme van 2012 En Een Veelbelovende Start in 2013.

 • 8 januari: Tom Adeyemi (Oldham Athletic) wordt door de supporters van Liverpool zo erg beledigd dat hij kort voor het einde van de bekerwedstrijd in huilen uitbarst.
 • 8 februari: de racistische opmerkingen van John Terry tegen Anton Ferdinand maken nog een slachtoffer: Fabio Capello stopt als bondscoach van Engeland omdat hij het niet eens is met de beslissing van de bond om Terry zijn aanvoerdersband af te nemen.
 • 15 februari: Juventus krijgt 20.000 euro boete voor beledigende gezangen van haar supporters tegen AC Milan.
 • 17 februari: de supporters van FC Porto vinden het lollig om de balcontacten van donkere Manchester City-spelers Balotelli en Touré met apengeluiden te begeleiden. Volgens de woordvoerder van FC Porto hebben de aanhangers niets verkeerd gedaan; ze wilden alleen maar hun spits aanmoedigen. Die spits heet Hulk.
 • 1 maart: Jose Reina figureert in een vrij dubieus spotje van een Spaanse verzekeringsmaatschappij, waarbij hij de koningin (“reina”) van een inheemse, Afrikaanse stam speelt.
 • 20 maart: Anzhi-speler Christopher Samba wordt in de wedstrijd tegen Lokomotiv Moskou geraakt door een banaan. De vrucht is afkomstig van de VIP-tribune.
 • 8 juni: Tijdens een training van Oranje maakt een handjevol Oekraïense gekken apengeluiden.
 • 9 juni:  De donkere rechtsback van Tsjechië  Theodor Gebre Selassie, wordt beledigd door de supporters van Rusland.
 • 26 juni: Nota bene La Gazzetta dello Sport beeldt Mario Balotelli als King Kong op de Big Ben. Een dag later verontschuldigt de krant zich: “Dit was niet de beste inval van onze geweldige karikaturist.”
 • 2 september: bij FC Sochaux hebben ze een vreemde vorm van aanmoedigen. De Sochaux-speler Ryad Boudebouz speelt niet goed tegen Montpellier en hoort plotseling veelstemmig van de tribune: “Kutarabier!”
 • 20 september: John Obi Mikel stopt met Twitteren, omdat hij na een fout in de wedstrijd tegen Juventus, wordt belaagd door digitale racisten.
 • 21 september: In de wedstrijd Lazio Roma – Tottenham Hotspur zijn ze er weer: de apengeluiden.
 • 30 oktober: Ook even verderop, bij AS Roma, is er iets grondig mis. Daar heffen de supporters in de wedstrijd tegen Udinese racistische gezangen aan.
 • 7 november: In Londen krijgt een 13-jarige supporter van Millwall een stadionverbod omdat hij een donkere speler van Bolton Wanderers heeft beledigd. Enkele dagen later ontvangt het slachtoffer een brief van de dader.
 • 6 december: Tegen Belozoglu Emre wordt door het openbaar ministerie een gevangenisstraf geeist van zes maanden tot twee jaar, wegens racistische opmerkingen tegen Trabzonspor-speler Zokora.

(Bron: 11 Freunde)

Meer in 2013: Boateng en Zenit
Op 3 januari van dit jaar liep Kevin Boateng van AC Milan woedend van het veld tijdens een oefenwedstrijd van Pro Patria. Hij was de racistische beledigingen van de supporters van de tegenpartij meer dan beu.
Boateng deed het enige juiste; de angst en het opportunisme van FIFA en UEFA hebben lang genoeg geregeerd. Wanneer recht en rede geen vanzelfsprekendheid zijn, moet de sport ze zelf maar gaan opeisen. Desnoods onder dwang.

Ook in de eerste maanden van 2013 gaat het beledigen en vernederen dus gewoon voort. Het is al zo erg dat het nieuws dat het Simon Wiesenthal Center de gezamenlijke Europese voetbalfans op Plaats Vier in de Top-10 van Antisemieten van 2012 klasseerde, het niet tot de Nederlandse kranten schopte. Ook het bericht dat de belangrijkste supportersgroepen van Zenit Sint-Petersburg, een van de betere ploegen van Europa, een manifest met de titel “Selectie-12” hebben opgesteld, vond ik alleen op Engelse  en Russische websites.
Het manifest moet ervoor zorgen dat Zenit zijn binding met de stad niet verliest.
Een goed initiatief, zou je zeggen.

Afwezigheid van zwarte spelers belangrijke traditie
Ware het niet dat het manifest vooral zinnen bevat als: “Voor ons is de afwezigheid van zwarte spelers bij Zenit een belangrijke traditie” en “Wij verzetten ons tegen de aanwezigheid van vertegenwoordigers van seksuele minderheden bij onze club”.
Eerder al kreeg de donkere Yann M’Vila, die in de pers aan Zenit gelinkt werd, anonieme telefoontjes met het advies om vooral weg te blijven en werd deze zomer nog een nepbom gevonden met daarop de tekst ‘Hulk weg’, kort nadat de Braziliaan een contract bij Zenit had getekend.

De angst regeert. Angst en hypocrisie krijgen niet de overhand, die hebben ze al lang. Wat overigens geen reden is om niet extra hard terug te vechten. Het liefst met Jozy Altidore voorop.

———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter en Facebook of schrijf u in voor onze nieuwsbrief!