Spring naar de content

UPDATE 1 februari: Redding SNS Reaal duurde te lang

UPDATE 1 februari 8:30 uur SNS genationaliseerd, aandeelhouders en houders van achtergestelde obligaties zijn hun geld volledig kwijt. Donderdag om 8:00 uur bevestigde SNS nog eens dat gewerkt wordt aan een ‘private’ oplossing en dat er ‘geen enkele zekerheid is dat deze gesprekken resultaat zullen hebben‘. Bovendien meldt SNS, nogal dreigend, ‘indien gesprekken wel slagen, is sprake van omvangrijke emissie aandelen en transacties met betrekking tot uitstaande achtergestelde instrumenten‘.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Woensdag voorbeurs schreef ik onderstaand artikel. Inmiddels wordt uit doorgaans goed ingevoerde kringen vernomen dat minister van Financiën Dijsselbloem SNS tot en met donderdag zou hebben gegeven om zelfstandig tot een oplossing te komen. Is zo’n oplossing er dan niet, dan is ingrijpen van de staat een waarschijnlijk scenario.

Woensdagavond kwamen de berichten dat CVC, een verstrekker van risicokapitaal, de trekker is van een reddingsplan. Dat plan schijnt er al in december te zijn geweest maar kreeg toen niet de goedkeuring van het ministerie en/of De Nederlandse Bank. Dat zou er ondermeer mee te maken hebben gehad dat CVC de SNS verzekeringsdochters Reaal en Zwitserleven in één klap wilde samenvoegen met Feijenoordsponsor ASR die nog helemaal in staatshanden is.

Misschien liggen de kaarten inmiddels anders. Dat liggen ze zeker als het gaat om de mogelijke betrokkenheid van drie andere grootbanken ING, ABN AMRO en Rabo. De eerste twee zouden formeel niet mogen participeren, vanwege ‘Brussel’ omdat ze nog altijd overheidssteun hebben. Rabo zou er sowieso geen zin in hebben. Maar nu lijkt het erop dat er een heuse workaround om de Brusselse regels in de maak is waardoor ING en ABN AMRO tóch zouden kunnen meedoen. Met Rabo – die flink onder druk is gezet – zouden ze dan 400 miljoen aan achtergestelde leningen op tafel leggen. Het heeft de financiele sector nooit ontbroken aan creativiteit. Dat is er ook vandaag niet minder om geworden. Het is wel een indicatie van de ernst van de situatie, zeker als Brussel er niet alsnog dwars voor gaat liggen.

——–

Oorspronkelijk artikel

Dit artikel loopt het risico door de feiten te worden achterhaald – als de redding kort na publicatie zou worden aangekondigd. Maar zolang dat niet het geval is wordt de situatie van aandeelhouders en houders van achtergestelde leningen er niet beter op. Om niet te zeggen: snel slechter.

SNS Reaal heeft dringend nieuw kapitaal nodig, zoveel staat vast. Het gaat al snel om miljarden. Daar verandert de straks te kiezen constructie niks aan. Stel dat er sprake is van een bad bank waarin het problematische onroerend goed voor de komende jaren wordt weggezet. Dan is SNS er van verlost maar het zal gepaard gaan met nog forsere verliezen dan tot nu toe werden gemeld en verwerkt. Overdracht van al die rampenprojecten zal tegen marktwaarde moeten, anders stapt geen financier er in. Wat de marktwaarde is, is nauwelijks te bepalen. Er is sprake van commercieel onroerend goed dat, als er al een referentie is, niet te verkopen valt. Dat leerde het faillissement van Eurocommerce nog niet zo lang geleden al. De financierende banken moesten de panden inkopen, met eigen geld. dat zij kennelijk nog wel hadden, voor SNS geldt dat niet. Financiers van zo’n bad bank zullen echt alleen maar op rock bottom-niveau willen instappen en geef ze eens ongelijk: SNS staat met de rug tegen de muur en er is eigenlijk geen markt.

Dat er nog altijd geen redding is duidt er op dat de oplossingen niet talrijk zijn, to put it mildly. De Overheid kan weinig tot niks, wat ze doet telt op bij het overheidstekort. Grote banken kunnen niks, ABN AMRO en ING mogen niet en Rabo heeft zeker geen zin.

Intussen daalt het aandeel verder, de slotkoers was dinsdag 73 cent en daarmee is heel SNS zo’n 355 miljoen waard. Dan kunt u zich wel voorstellen wat het met de koers doet als er nieuwe aandelen worden uitgegeven aan nieuwe financiers en achtergestelde obligaties misschien wel gedwongen worden omgezet in aandelen. Daar zal een forse upside geboden moeten worden, dat kan zomaar een koers van nog eens de helft betekenen.

Maar het allerbelangrijkste is de impact op de financiering van andere banken. Wie zal er ooit nog chtergestelde obligaties van een bank durven kopen als je weet dat je de facto en misschien ook wel de jure op elk moment onteigend kunt worden? Wie dat nog doet zal een fors hogere rente willen hebben.

De grote stilte die er nu is is onheilspellend. De krachtdadigheid die er een paar jaar geleden was toen ING en ABN AMRO in een paar dagen werden gered, zit er kennelijk niet meer in. Wat dan wel? Dat is op dit moment de cliffhanger.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter en Facebook of schrijf u in voor onze nieuwsbrief!